Coronasmitten slår i øjeblikket rekorder hver dag, og dagens smittetal viser, at 9999 personer er testet positiv det seneste døgn.
Det er især den nye omikronvariant, der er skyld i, at smitten er eksploderet, og med kort tid til jul mener regeringens støttepartier, at der er behov for yderligere restriktioner.
- Med en fordoblingshastighed på omikron på cirka to døgn, kommer vi til at stå i en særdeles alarmerende situation i næste uge, hvis ikke vi får bremset det, siger Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for Enhedslisten.
- Derfor bliver vi nødt til at reagere nu, for de restriktioner, som vi har vedtaget, kan vi ikke vente på effekten af. Den voldsomme stigning i omikrontilfælde er simpelthen så markant, at vi bliver nødt til at reagere på det nu.
I sidste uge trådte en række nye restriktioner i kraft, og i øjeblikket er Epidemikommissionen i gang med at vurdere, om der er behov for flere restriktioner. Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke i går.
Sundhedsmyndighederne har indkaldt til pressemøde om coronasituationen kl. 17:30. Det kan følges direkte her på dr.dk.
SF: Suspender behandlingsgarantien
Partiernes sundhedsordførere er indkaldt til møde om coronasituationen i morgen formiddag, men allerede nu har regeringens støttepartier en række forslag til, hvor de mener, man bør sætte ind for at bremse smitten.
SF mener, at der er behov for en plan for sygehusene, så der er sengepladser nok, hvis smitten med omikron medfører flere indlagte.
- Det kan være nødvendigt, at man suspenderer behandlingsgarantien for en periode for at frigøre nogle senge og noget personale til at tage sig af syge patienter, siger Kirsten Norman Andersen, der er sundhedsordfører for SF.
- Det ville være helt ubærligt, hvis sundhedsvæsnet braser sammen om ørerne på os hen over julen, og der gælder det altså om at have senge og personale nok til at tage sig af eventuelt mange nye patienter.
Hun mener også, at der er behov for en oprustning af testkapaciteten og siger, at hjemmetest kunne være en mulig løsning. Derudover kan der blive behov for at regulere hvor mange mennesker, vi kan mødes i det offentlige rum.
- Hvis de værste prognoser taler sandt, tror jeg, vi kan få behov for en eller anden form for forsamlingsloft i en periode, indtil vi har fået styr på omikronvarianten, siger Kirsten Norman Andersen.
- Jeg tænker, at det sagtens kunne blive aktuelt, at man lukker restauranter og barer ned i en periode, og at man forhindrer, at rigtig mange mennesker er samlet i det offentlige rum.
Enhedslisten: Muligt forsamlingsloft på 10 personer
Hos Enhedslisten er man enig i, at der er behov for nye restriktioner hurtigst muligt.
- Jeg så gerne, at vi kunne indføre det allerede før weekenden, så vi kan forsøge at få bremset den temmelig ekstreme stigning i smitten, vi oplever lige nu, siger Peder Hvelplund.
- Det kunne være yderligere begrænsninger i nattelivet, et forsamlingsloft muligvis ned til 10 personer og en strategi for, hvordan vi sikrer kapacitet i sundhedsvæsnet og i test- og smitteopsporing.
Generelt efterlyser Enhedslisten en klar strategi for, hvordan man skal forholde sig til de stigende smittetal frem mod julen.
- Der bliver nødt til at være nogle anbefalinger til, hvordan folk kan holde en tryg og sikker jul på tværs af regioner og generationer, siger Peder Hvelplund.
- Der er behov for, at der kommer nogle klare udmeldinger på, hvordan vi håndterer den her situation, for det er temmelig alarmerende, det vi står med nu.
Radikale Venstre: Behov for beredskabsplan
Radikale Venstre mener også, at der er behov for handling i forhold til smitten.
- Det er vigtigt, at vi får bremset smittespredningen så meget som muligt, så vi kan holde jul og få børnene tilbage i skole, siger Christina Thorholm, der er sundhedsordfører for Radikale Venstre.
- Vi hører, at de sundhedsfaglige eksperter siger, at det er vigtigt med flere restriktioner, og de taler blandt andet om forsamlingsloft. Det bakker vi op om, siger hun.
Derudover foreslår Radikale Venstre en beredskabsplan på forskellige risikoniveauer:
- Systemet skal geares til de behov, der er. En klar plan vil være forsvarligt i forhold til restriktionsbehov men også i forhold til vores sundhedsvæsen, siger Christina Thorholm.
DF: Ikke behov for restriktioner her og nu
Regeringens støttepartier er altså enige om, at der er brug for nye restriktioner, men hos Dansk Folkeparti mener man, at man skal afvente effekten af restriktionerne fra sidste uge, før man indfører nye.
- Jeg ser ikke et behov for, at vi får nye restriktioner her og nu, men jeg tror, borgerne gerne vil have noget information og nogle anbefalinger i forhold til, hvordan de skal forholde sig frem imod jul, siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.
Hun understreger, at der trods stigende smittetal i øjeblikket ikke er fyldt op på landets hospitaler med indlagte endnu.
- Vi ser ind i en ferieperiode, børnene er blevet sendt hjem, og der er kommet krav om mundbind flere steder, så derfor mener jeg, at vi bliver nødt til at se på, hvordan det udvikler sig, før vi kommer med yderligere restriktioner.
Hun mener dog, at der er behov for at nedbringe de lange ventetider på PCR-test, så det er muligt at blive testet inden for rimelig tid.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver til DR Nyheder, at 'Regeringen og sundhedsmyndighederne arbejder i døgndrift for at håndtere situationen'.