Konklusionerne fra Instrukskommissionens beretning bliver i dag nærlæst grundigt hos regeringens støttepartier, der i første omgang fik S-regeringen med på kravet om, at der skulle nedsættes en kommission.
Og her er konklusionen klar: Sagen er meget alvorlig for den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), lyder reaktionen.
Så alvorlig at det kan ende med en rigsretssag mod den tidligere minister ifølge partierne.
Men inden partierne drager den konklusion, vil de have et eksternt advokatfirma til at lave en vurdering af beretningen, som Folketinget kan læne sig op af.
- Det er en meget, meget alvorlig sag. Kommissionens konklusioner er meget klare. Der er blevet løjet for Folketinget. Der er blevet løjet for ombudsmanden. Dem der skal holde øje med, at regeringen overholder loven, siger Kristian Hegaard, der er Radikale Venstres retsordfører.
- Der har været juridiske advarsler, inden man udstedte instruksen. Instruksen var klart ulovlig. Med de klare konklusioner har Radikale Venstre det klare udgangspunkt, at vi er kommet tættere på en rigsretssag, end vi var i går, fortsætter han.
Inger Støjberg siger, at hun ikke har udstedt en direkte tjenestebefaling og at hun ikke har udsendt instruksen. Har hun en pointe i det?
- Det er så en ny forklaring, der er kommet. Det er ikke en, vi har hørt tidligere. Jeg synes, der bliver skiftet lidt forklaringer undervejs. Det ligger fast, at der er blevet løjet for Folketinget og ombudsmanden. Der har været klare advarsler inden instruksen. Der er handlet ulovligt, velvidende at det var ulovligt. Det synes jeg er rimelig klar tale fra kommissionen.
Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.
Kommission vragede Støjbergs forsvar
Instrukskommissionen har ikke købt den tidligere udlændinge- og integrationsministers forklaring om, at et ministernotat var "det afgørende dokument" i sagen, der lovliggjorde en praksis med at adskille samtlige unge asylpar.
Tværtimod. Kommissionen er kommet frem til, at den tidligere minister har afgivet misvisende og urigtige oplysninger til Folketinget, ligesom kommissionen er endt med at konkludere, at Inger Støjberg pressede på for en undtagelsesfri adskillelse af unge asylpar. Trods advarsler om, at det ville være ulovligt.
Enhedslistens retsordfører Rosa Lund mener, at beretningen er "klar tale".
- Jeg hæfter mig ved, at der står sort på hvidt, at Inger Støjberg var blevet advaret om, at det var ulovligt. Det har for mig at se den betydning, at hun godt vidste, hvad hun lavede. Kommissionen affejer det, som Inger Støjberg byggede sin forklaring på - ministernotatet, siger hun.
Herunder kan du blive klogere på tidsforløbet omkring udsendelsen af instruksen og det efterfølgende forløb.
Hun kalder sagen for "meget alvorlig". I morgen skal beretningen op og vende i Folketingets udvalg for Forretningsorden. Her vil Enhedslisten også indstille til, at et eksternt advokatfirma skal lave en faglig vurdering.
- Det gjorde man også i Tamil-sagen, og det synes vi, er nødvendigt.
Mulig rigsretssag truer
Før den er klar, vil Rosa Lund ikke konkludere på det videre forløb. I sidste ende kan det dog ende med en rigsretssag.
- Vi er ikke kommet længere fra en rigsretssag. Tværtimod er vi nok kommet en lille smule tættere på, siger hun.
En sådan beslutning kan dog kun tages af et flertal i Folketinget.
SF's Pia Olsen Dyhr mener også, at sagen er "meget alvorlig" for Inger Støjberg.
- Beretningen skal nærlæses, men det tyder på bevidst brud på love over en længere periode og efter gentagne advarsler, skriver SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på det sociale medie Twitter.
Socialdemokratiet oplyser, at de ikke kommer til at melde noget ud i dag. De vil bruge tiden på at læse i bund og ikke bare konklusionerne, lyder meldingen fra regeringspartiet.