Støttepartier kræver bagatelgrænse: Tyveri af en enkelt flaske håndsprit skal ikke koste fængselsstraf

Folketinget hastebehandler forslag om at smide håndsprit-tyve i fængsel.

Både Enhedslisten, SF og Radikale Venstre er imod, at et simpelt tyveri af for eksempel et mundbind eller en flaske håndsprit skal koste en tur bag tremmer. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Skal det koste en tur i fængsel, hvis man stjæler ét mundbind eller en flaske håndsprit på apoteket?

Ja, foreslår regeringen i et nyt lovforslag, der vil straffe den slags kriminalitet med en kortere fængselsstraf på mellem ti og 30 dage. Ubetinget fængsel vel at mærke.

Men den del vil regeringens støttepartier slet ikke være med til. Både Enhedslisten, SF og Radikale Venstre er imod, at et simpelt tyveri af for eksempel et mundbind eller en flaske håndsprit skal koste en tur bag tremmer.

- Vi vil gerne have en bagatelgrænse, for det skal ikke være sådan, at hvis man for eksempel er ansat på et plejehjem eller et hospital og tager en flaske håndsprit med hjem, at du så kommer i fængsel. Der er nødt til at være en bagatelgrænse, for folk kan godt tage noget ekstra håndsprit med hjem fra arbejde, fordi de er bange, siger Enhedslistens retsordfører Rosa Lund og fortsætter:

- Dem, vi skal ramme her, er ikke den helt almindelige sosu-assistent. Det er dem, der går ind og røver hospitaler for håndsprit. Det må man selvfølgelig ikke.

Herunder kan du se, hvad justitsminister Nick Hækkerup (S) sagde om loven i går. Artiklen fortsætter under videoen.

Enhedslisten har ikke lagt sig fast på et forslag til en bagatelgrænse, siger Rosa Lund.

SF: Ikke fordi det skal være straffrit

Også SF vil have en bagatelgrænse i lovgivningen, og derfor stiller retsordfører Karina Lorentzen et ændringsforslag om netop det.

- Overordnet set, synes jeg, det giver mening at straffe hårdt, hvis man udnytter situationen omkring Covid-19 til at begå kriminalitet. Men jeg synes ikke, at det giver mening, at man i et førstegangstilfælde skal i fængsel, hvis man negler en enkelt håndsprit. Det, synes jeg simpelthen, er ude af proportioner med forbrydelsens omfang.

- Derfor vil jeg arbejde for, at det bliver omgjort til en bøde i stedet.

Men hvis man bliver dømt for tyveri, så har man jo gjort det med fuldt overlæg. Hvorfor skal det ikke koste en hård straf?

- Jeg argumenterer ikke for, at det skal være straffrit at negle en håndsprit. Der er en mangel på håndsprit lige nu, og vi kan ikke risikere, at vi ikke har nok af det i sundhedsvæsenet. Men det er ikke proportionalt at sætte folk i fængsel i 30 dage for at nappe en enkelt håndsprit.

Hækkerup afviser

Fra talerstolen i Folketingssalen afviser justitsminister Nick Hækkerup en bagatelgrænse og understreger, at loven er rettet mod tyveri af håndsprit fra steder, hvor den er fuldstændig afgørende. - Der skal være forskel i straffen, og med dette lovforslag er der ikke ubetinget fængsel for at stjæle en håndsprit alle steder. Det er det, der er proportionaliteten i det, siger han.

Men flere steder i sundhedsvæsenet er ressourcerne knappe på grund af coronakrisen, og der skal tyveri udløse fængselsstraf.

- Det er der, hvis man gør det på et hospital eller en lægeklinik, hvor det er afgørende at have til rådighed.

Radikale frygter ny knivlov og stemmer imod

Mens Enhedslisten og SF ventes at stemme for loven, vil Radikale Venstre som det eneste parti i Folketinget stemme imod både loven, og at den skal hastes igennem Folketinget.

Partiets retsordfører, Kristian Hegaard, frygter lovsjusk og advarer mod fortilfælde. Han fremhæver knivloven fra 2008, der blev kritiseret for at ramme de helt forkerte. Loven endte med at blive lavet om.

- Jeg frygter, at den lov, der er lagt frem, bliver en ny knivlov, hvor vi sætter folk i fængsel for bagateller, siger Kristian Hegaard.

Kristian Hegaard fra Radikale Venstre er den eneste retsordfører, der er imod lovforslaget. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Selvom loven skal hastebehandles i dag, ventes den første vedtaget i næste uge. Først i morges var kronjuristerne i Justitsministeriet færdige med at skrive lovforslaget, som partierne fik tilsendt omkring klokken 8.30.

- Det er under al kritik. Vi fik lovforslaget klokken 8.30. Det skal fremsættes i dag for Folketinget. Det er alt, alt for sent.

- Det giver potentielt mulighed for lovsjusk. Det gør, at man ikke kan få høringssvar fra eksperter, der ved noget om det, siger Kristian Hegaard.

Venstre sikrer regeringen flertal

Selvom støttepartierne arbejder for at få indført en bagatelgrænse, har regeringen allerede sikret sig et flertal for en lov uden. Venstre vil nemlig stemme for loven, siger retsordfører Inger Støjberg.

- Det er lidt mærkeligt at tale om en bagatelgrænse. Betyder det, at man godt må tage lidt fra kassen, slås lidt i gaderne eller begå et lille tricktyveri. Kriminalitet er kriminalitet, og det skal selvfølgelig straffes. Nu står vi tilmed i en krise, og det må siges at være en skærpende omstændighed, siger hun.

Juraprofessor Jørn Vestergaard vurderede i går over for DR Nyheder, at effekten af loven vil være tvivlsom. Det kan du læse mere om her.

Artiklen er opdateret 18:08 med en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup (S).