Støttepartier til Benny Engelbrecht om droppet DSB-krav: 'Helt håbløst. Du gribe ind'

SF og Enhedslisten vil have transportministeren på banen for at få DSB til at genindføre krav om pladsbillet.

DSB har også haft tekniske problemer med det system, der administrerer pladsbilletter. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Transportminister Benny Engelbrecht (S) må have fat i kraven på DSB for at få genindført kravet om pladsbillet i tog.

Sådan lyder det fra regeringens støttepartier SF og Enhedslisten.

- Det er helt håbløst. Transportministeren må gribe ind. Han er ejer af DSB og har muligheden for at sige, at det her ikke duer. Det synes jeg, han skal gøre, siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested.

Meldingen kommer efter, at DSB i går droppede det krav om pladsbillet, som blev indført i marts. Kravet skulle sikre, at der ikke var for mange mennesker med togene.

Men efter at Sundhedsstyrelsen i sidste uge valgte at anbefale brug af mundbind i den kollektive trafik, når det ikke er muligt at holde afstand til de øvrige passagerer, har DSB droppet kravet om pladsbillet.

Det forstår SF's transportordfører Anne Valentina Berthelsen, ikke noget af.

- Jeg synes, at ministeren skal have fat i nakken på DSB og forklare dem, at sundhedsmyndighedernes anbefalinger først og fremmest er afstand. Mundbind er et supplement. Lige nu, hvor smitten stiger, er der brug for at have styr på, hvor mange mennesker, der er i toget, siger hun.

Minister afviser interview

Transportminister Benny Engelbrecht (S) afviser at stille op til interview om DSB's beslutning

DR Nyheder har i stedet fået tilsendt et skriftligt citat gennem presseafdelingen.

Her siger han:

- Jeg vil opfordre DSB til at lytte meget nøje til, hvad Sundhedsstyrelsen siger, for det er helt afgørende for passagerernes tryghed, at der ikke opstår unødvendig forvirring.

- Mundbind er ikke en erstatning for afstand, men en måde at håndtere situationer, hvor der ikke kan holdes den ønskede afstand.

DSB og Sundhedsstyrelsen i tvist

DSB begrunder det droppede krav med, at der er kommet anbefalinger om brug af mundbind, når der ikke kan holdes afstand.

Men Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, understreger, at anbefalingen om mundbind ikke erstatter den centrale opfordring om at holde afstand.

- Vores nye anbefaling om mundbind ved trængsel i den kollektive trafik skal ses som et supplement - et ekstra lag af sikkerhed – men skal ikke være en erstatning for andre tiltag, der skal begrænse trængsel, så der kan holdes afstand i den kollektive trafik, siger Brostrøm.

Han tilføjer dog, at det er DSB's egen beslutning, om der kan sikres afstand uden krav om pladsbillet. Og det tror DSB på.

- Vi er helt på linje med Søren Brostrøm. Anbefalingen træder ikke i stedet for noget andet. Det er et supplement til, hvad der i øvrigt gælder. Vi vil meget gerne opfordre vores kunder til at overholde anbefalingen om mundbind, og det holder vi øje med, siger informationschef Tony Bispeskov.

DSB er tonedøve

Henning Hyllested fra Enhedslisten mener dog, at DSB er på det gale spor.

- DSB demonstrerer i høj grad tonedøvhed. De siger ikke det samme, som sundhedsmyndighederne. Anbefalingerne om mundbind kommer oven i de anbefalinger, der er i forvejen.

- Der var krav om pladsbillet for at kunne overholde afstandskrav og undgå, at folk står op i mellemgange. Så det er efter min mening ikke i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger, når man dropper det, siger Henning Hyllested.

SF er helt enig.

- Jeg synes, det er helt skævt at droppe kravet om pladsbillet lige nu. Vi har i den grad brug for, at folk husker de oprindelige anbefalinger med at holde afstand og vaske hænder. Og lige netop det med at holde afstand i den kollektive transport er noget, som kravet om pladsbillet er med til at sikre, siger Anne Valentina Berthelsen.

Facebook
Twitter