Støttepartier undrer sig over statsministerens sprogbrug: 'Skaber større kløfter i Danmark'

Indvandrerdrenge skaber utryghed i S-tog, siger Mette Frederiksen.

Flere af regeringens støttepartier synes, at statsminister Mette Frederiksen flere gange på kort tid har brugt ord og vendinger, der udskammer på baggrund af etnicitet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksens sprogbrug er med til at stigmatisere indvandrere, og det lugter lidt af racisme.

Sådan lyder det fra flere af regeringens støttepartier, efter at statsminister Mette Frederiksen på Socialdemokratiets sommergruppe møder har sagt, at indvandrerdrenge er årsag til utryghed i S-tog.

- Det her handler om, at når man bruger S-togslinjerne i Storkøbenhavn, så skal man ikke være bange for at tage hjem om aftenen, fordi der er 15-17 indvandrerdrenge, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) og fortsatte:

- Man skal ikke være bange for at gå ned i sin egen vaskekælder, og man skal ikke gå uden om indkøbscentrene på den københavnske vestegn, sagde hun videre.

Og det får flere af støttepartierne til at undre sig.

- Jeg mener, at statsministeren bidrager til at stigmatisere indvandrere og indvandrergrupper. Det mener jeg også, at hun gjorde på det seneste pressemøde om coronavirus i lørdags. Og det er jeg meget, meget ked af, for det skaber større kløfter i Danmark og er ikke med til at løse problemerne.

Sådan lyder det fra Enhedslistens rets- og integrationsordfører, Rosa Lund, der efter lørdagens pressemøde har spurgt sundhedsministeren og statsministeren om, hvilken dokumentation der er for, at etnicitet og coronavirus hænger sammen. Og på samme måde har hun ikke set nogen dokumentation for, at det specifikt er indvandrerdrenge, der er årsag til problemer i S-togene.

Rosa Lund (t.h.) har i sin tid som retsordfører ikke set nogen dokumentation for, at især indvandrerdrenge skulle skabe utryghed i S-tog. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

'I familie med racisme'

Rosa Lund mener heller ikke, at det er første gang, hun har hørt denne form fra sprogbrug fra regeringen og Mette Frederiksen.

- Hun udskammer bestemte befolkningsgrupper (på grund af etnicitet, red.), og det er jo i familie med racisme, siger hun.

Men hvis regeringen nu ser et reelt problem, skal de så ikke kunne italesætte det?

- Vi skal altid kunne italesætte problemer. Men jeg mener ikke, at vi italesætter problemer, når vi på forhånd konkluderer, at det handler om etnicitet.

Sikandar Siddique, tidligere Alternativet-medlem og nu løsgænger i Folketinget, synes også, at udtalelsen lugter af racisme, som han skriver på Twitter. En kritik, Uffe Elbæk støtter ham i.

I Radikale Venstre undrer man sig også over formuleringen.

- Der er en hel gruppe mennesker, som bliver hængt ud og talt ned til, som har en anden baggrund end dansk, hvor masser aldrig har lavet kriminalitet i et S-tog eller haft corona, siger retsordfører Kristian Hegaard og henviser til, at han også synes, at statsministeren tidligere har brugt samme retorik.

Kristian Hegaard har på samme måde som Rosa Lund heller ikke hørt eller set dokumentation for, at især indvandrerdrenge skaber utryghed i S-tog. Og så savner han løsninger frem for en 'ubehagelig' tone. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Der viser sig en bekymrende tendens, når man på sidste pressemøde hængte somaliere i Aarhus ud og nu indvandrerdrenge på Vestegnen. Mange med anden hudfarve end dansk, der tager S-toget på arbejde eller til uddannelse, bliver nu mistænkeliggjort på grund af statsministerens udtalelser.

Han havde håbet, at hun 'havde tænkt sig mere grundigt om'. Og så forstår han ikke, hvorfor hun gør det.

- Selvfølgelig skal vi tale om, at nogle mennesker er overrepræsenteret i statistikker. Men vi skal ikke tale ned til og generalisere på denne måde. Hvad løser det? spørger han.

- Man puster til at skabe en splittelse i en tid, hvor der er behov for, at vi står sammen. En splittelse på baggrund af etniciteter.

I næste uge fremlægger regeringen sit forslag til en flerårig aftale for politi og anklagemyndighed. Det er i den forbindelse, at Mette Frederiksen omtaler utryghed i S-tog.

DR Nyheder har forsøgt at spørge SF, om de er enige i deres kollegers kritik, men det har ikke været muligt at få fat i integrationsordfører Carl Valentin. Ligeledes har vi onsdag aften forsøgt at få fat i Statsministeriet for at kunne foreholde statsministeren kritikken.