Støttepartierne om 'fedtet' finanslovsudspil: Wammen slipper ikke for vores krav

Har finansministeren glemt den galoperende klimakrise?, spørger SF.

SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har netop fået løftet sløret for Regeringens udspil til en finanslov for 2021. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

Finansminister Nicolai Wammen (S) har lagt op til en stram finanslov, som især skal prioritere coronakrisen.

Det betyder samtidig, at støttepartierne ikke skal regne med at få indfriet deres individuelle krav, lyder det fra ministeren.

- De har nok mange ønsker. Men der bliver ikke råd til det hele, advarer Nicolai Wammen.

I forslaget er der afsat 1,5 milliarder kroner i såkaldt forhandlingsreserve, som er de penge, der er til rådighed til forhandlinger med partierne.

Men spørger man regeringens støttepartier er prioriteringen i aftenens bud på en finanslov slet ikke god nok.

- Vi lever i en usikker tid, og derfor skal vi også holde hånden under danske virksomheder. Men samtidig har vi en galoperende klimakrise, vi skal tage os af. Og det ved jeg ikke, om finansministeren har glemt, siger Lisbeth Bech-Nielsen, der er finansordfører for SF.

Desuden påpeger hun, at regeringen lever af 'deres støttepartiers nåde', og at det derfor er et et fælles ansvar at lægge et statsligt budget for 2021.

Lisbeth Bech-Nielsen, SF, vil have regeringen til at prioritere den grønne omstilling og minimumsnormeringer. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Vi har to hovedoverskrifter. Det ene er at fremrykke minimumsnormeringer. Det andet er, at vi skal have kickstartet den grønne omstilling, som vi har forpligtet os til, siger SF'eren.

For 'fedtet' et udspil

Sidste år blev der afsat 2,1 milliarder kroner i forhandlingsreserve – i år bliver beløbet 600 millioner kroner mindre.

Og det er ifølge Enhedslisten ikke godt nok.

- Det, som finansministeren spillede ud med, er for fedtet. Vi står i en situation, hvor vi har oplevet forringelser på velfærden gennem rigtig mange år. Og med det, finansministeren har spillet ud med, så er der ikke afsat penge nok til flere lærere, pædagoger og sygeplejersker og alle andre steder, hvor der er behov for mere velfærd, siger finansordfører Rune Lund.

Enhedslistens finansordfører Rune Lund kalder finansministerens udspil for "fedtet". (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Regeringens udspil betyder, at der skal afsættes 9,2 millarder til coronakrisen og dens afledte konsekvenser - en såkaldt 'krigskasse', der skal være med til at hjælpe den coronaramte danske økonomi og sikre penge til sundhedsudgifter og coronavaccine. Men det er ifølge Rune Lund ikke en optimal idé:

- Der skal ikke ligge en masse milliarder i en kasse og samle støv, når der er hårdt brug for en genopretning af velfærden efter mange års nedskæringer.

Ligesom for SF, er det også vigtigt for Enhedslisten, at regeringen ikke glemmer Danmarks klimaforpligtelse.

- Vi skal både sikre penge til velfærden og klimaindsatsen, så vi lever op til målsætningen om 70 procents CO2-reduktion, siger han.

'Jeg hører ikke et ord om den grønne omstilling'

For Radikale Venstre er prioriteringen af klimakrisen også et rungende spørgsmål.

Sofie Carsten Nielsen, finansordfører Radikale Venstre, kræver fokus på klimakrisen i ny finanslov. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

- Jeg hører ikke et ord om midler afsat til at nå vores klimamål, men det skal vi. Fordi vi skal levere i den her periode, siger finansordfører Sofie Carsten Nielsen.

Når det er sagt, så ser hun også en fornuft i at afsætte penge til coronakrise, men understreger samtidig, at den grønne omstilling bliver et krav fra De Radikales side.

- Forhandlingerne skal nok blive intense, for vores mål er grøn handling, og vi kunne se sidste sommer, at vi måtte trække i Socialdemokraterne på det her.

FacebookTwitter