Stop for frivillige aftaler med landbruget

Flere partier kræver nu stop for frivillige miljøaftaler med landbruget, efter at vandmiljøplan er slået fejl. Både opposition og regeringsordførere er utilfredse.

Det går ikke længere med frivillige aftaler med landbruget, når det gælder miljøet. Løsningen er bindende mål og at ramme overtræderne på pengepungen.

Det mener både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, efter at en ny rapport afslører, at den seneste vandmiljøplan er slået fejl på væsentlige punkter.

Randzoner og kvælstof

Rapporten bygger på en evaluering fra Danmarks Jordbrugsundersøgelser og Jordbrugsfagligt fakultet under Aarhus Universitet.

Den viser, at landbruget langt fra lever op til vandmiljøplan 3 fra 2004 og til de frivillige aftaler med regeringen. Det gælder, både når det gælder om at beskytte randzoner ud til åer, søer og fjorde, og om at mindske kvælstof-udvaskning fra markerne.

Koster skatteyderne dyrt

- Regeringens frivillige aftaler med landbruget koster skatteyderne dyrt, siger Socialdemokraternes miljøordfører Torben Hansen. Han henviser til, at vil det koste endnu flere milliarder at opfylde EU's miljøkrav på vandområdet.

Nu kræver Socialdemokraterne stop for frivillige aftaler og indførelse af sanktionsmuligheder. Forureneren skal betale, også hos landbruget, mener S-ordføreren.

DF: Landbruget kører på frihjul

Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann siger også, at nu må det være slut med frivilligheden i miljøaftalerne med landbruget:

- Idag er det at køre på frihjul, når det ingen konsekvens har, siger Jørn Dohrmann til Radioavisen. Han efterlyser konkrete mål og sanktionsmuligheder som bøder eller andet.

Regeringen smøler

De Radikale angriber regeringen for at smøle: Den lovede at søsætte initiativer i løbet af efteråret, men det løfte har den ikke holdt, siger miljøordfører Johs. Poulsen.

Enhedslistens Per Clausen vil kalde miljøminister Troels Lund Poulsen i samråd om sagen:

- Regeringen har kun været i stand til at fremlægge målsætninger, men overhovedet ikke fulgt op med konkrete handlinger, siger Per Clausen. - Landbruget har uhindret fået lov til at fortsætte sin forurening.

Venstre: Målene skal nås

Også os regeringspartiet Venstre er der utilfredshed. Miljøordfører Eyvind Vesselbo siger til Radioavisen:

- Det er klart, at vi må have en kraftigere indsats, for når vi sætter nogle mål, så skal vi selvfølgelig også nå dem.