Stor aftale på plads: Tre ugers feriepenge skal udbetales senest til oktober

Regeringen og flere partier er nået frem til en model for delvis udbetaling af indefrosne feriepenge.

Finansminister Nicolai Wammen (S) knap halv to natten til mandag præsenterer aftalen om en såkaldt sommerpakke. (ARKIV) (Foto: Philip Davali © Scanpix)

En udbetaling af op til tre ugers indefrosne feriepenge ventes at finde sted senest i oktober 2020.

Det annoncerer finansminister Nicolai Wammen (S) natten til mandag efter forhandlinger om en såkaldt sommerpakke med flere af Folketingets partier.

Pakken skal sætte gang i økonomien, mens Danmark fortsat kæmper med effekterne af coronakrisen.

- Vi er enige om en række initiativer, der skal stimulere økonomien. De tre ferieuger, der kommer ud, svarer til omkring 60 milliarder kroner, siger han.

Udbetales til oktober

At feriepengene muligvis først vil stå på danskernes konti til oktober, skyldes "tekniske årsager", lyder det fra Wammen.

- Danskerne kan være trygge ved, at pengene kommer. Så hvis man i sommerperioden vil bruge penge på is, tøj eller ting til hjemmet, så kan man gøre det i vished om, at pengene kommer til oktober, siger han.

Til efteråret forhandles om de to sidste ugers indefrosne feriepenge.

- Når vi kommer til efteråret, vil partierne her beslutte, om de sidste to uger også skal udbetales, siger Nicolai Wammen.

I aftaleteksten står, at initiativet vil indebære hastelovgivning.

- Regeringen vil gå i dialog med arbejdsmarkedets parter og ATP om den konkrete udmøntning, herunder grundlaget for opgørelsen af feriemidlerne, står der videre.

De indefrosne feriepenge er et resultat af den nye ferielov, der blev gennemført i 2019.

Bredt flertal

Planen var, at pengene skulle stå i en offentlig feriefond, indtil den enkelte går på pension.

Aftalen om sommerpakken er indgået med et bredt flertal af Folketingets partier.

Kort før aftalen faldt på plads, forlod Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige dog forhandlingerne. Herfra lød det, at regeringens udspil var utilstrækkeligt.

Tidligere på dagen forlod Liberal Alliance forhandlingerne.

Finansministeren oplyser, at man endnu ikke har tal på, hvor mange arbejdspladser den nye aftale med blandt andet udbetaling af feriepenge vil give.

Herunder er et overblik over aftalens vigtigste punkter:

* Tre ugers feriepenge udbetales til oktober. De sidste to af de i alt fem ferieuger skal partierne forhandle om i efteråret.

* Tiltaget vil i alt koste 60 milliarder kroner. Pengene er dog indbetalt af modtagerne selv som del af feriepengeordningen.

* Personer på overførselsindkomst får en skattefri check på 1000 kroner. Det gælder blandt andet pensionister og førtidspensionister.

* Dagpengeperioden forlænges med yderligere to måneder. Det sker for at give arbejdsløse bedre tid til jobsøgning, mens virksomhederne er ved at komme i gang med at slå stillinger op efter corona-krisen.

* Dansk erhvervsliv får samlet set et milliardbeløb tilført med ny aftale, siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen. Der er blandt andet hjælp til eksportvirksomhederne.

* Selvom pakken skal øge aktiviteten i dansk økonomi, er det endnu for tidligt at sige, hvor mange arbejdspladser den nye aftale vil give, siger finansminister Nicolai Wammen.

* Og så vil man udfase de hjælpepakker, der blev sat i værk, da man begyndte at lukke Danmark delvist ned.

/ritzau/

FacebookTwitter