Stor forskel på fysiske og psykiske skader, når krigsveteraner skal kendes invalide

En krigsveteran med psykiske problemer efter krigen, kan kun blive kendt op til 35 procents invalid, mens fysiske skader tæller meget mere.

Soldater med psykiske skader efter krig har svært ved at blive kendt ligeså invalide, som soldater med fysiske skader. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Psykiske skader efter krig tæller ikke lige så meget som fysiske skader, når veteraner skal kendes invalide.

For uanset hvor hårdt ramt veteranerne er af posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), så kan de ikke få tilkendt mere end 35 procents méngrad af Arbejdsskadestyrelsen. Det svarer til at miste en hånd i fysisk handicap.

Men det er alt for lidt, når man tager de psykiske skader i betragtning, siger Anne Lindhardt, der er formand i Psykiatrifonden.

- Det er påfaldende, at psykiske lidelser ikke kan udløse en større mengrad, når vi ved, at mén og lidelser ofte er fuldt på højde med alvorlige fysiske lidelser, siger hun.

Behov for at hæve méngrad

Henrik Sten Andersen er leder af Militærpsykiatrisk Ambulatorium og behandler til dagligt krigsveteraner, der lider af PTSD.

Han mener, der er behov for, at man fra politisk hold ser på muligheden for at hæve méngraden for psykiske lidelser.

- Der er mange af dem, der har svære psykiske mén, som faktisk er meget, meget invalide. Og mere invalide, end deres méngrad altså giver udtryk for.

Anne Lindhardt bakker op om, at der skal kigges på Arbejdsskadestyrelsens méntabel.

- Der har været en direkte benægten af, hvor alvorlige skader mennesker kan have på sjælen, efter at have været udsendt i krig. Skader, der er virkelig hæmmende for resten af deres liv, siger hun.

Giver ikke 35 procent

Arbejdsskadestyrelsen fører ikke statistik over, hvor mange veteraner der har fået den fulde erstatning på 35 procent i méngrad.

Henrik Sten Andersen fra Militærpsykiatrisk Ambulatorium kan dog ikke erindre, at den mulighed nogensinde er udnyttet.

- Hvis der nogensinde er en, der har fået 35 procent i méngrad, så er vedkommende med garanti ikke funktionsdygtig i samfundet. Selv hvis en veteran får 25 procent i mén, så er vedkommende typisk meget, meget dårlig, siger han.

Henrik Sten Andersen tror, at den lavere méngrad hænger sammen med, at det med den fysiske lidelse er nemmere at påvise, at den er opstået under en militær mission, hvor det kan være sværere med den psykiske lidelse.

- En gang imellem kan man godt undre sig over, at man højst kan få en mengrad på 35 procent, som i parantes bemærket stort set aldrig bliver brugt, hvis det er psykiske mén, mens man kan få 100 procent eller mere, hvis det er fysiske mén.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har ikke ønsket at kommentere sagen, men Arbejdsskadestyrelsen oplyser, at méngraden er fastsat ud fra lægefaglig vurdering.