Store kløfter i Venstre: 'Splittelsen rækker helt op i toppen af partiet'

Inger Støjberg er 'meget overrasket' og erklærer sig 'helt uenig' med Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

Det er store kløfter i Venstres formandskab, hvor Jakob Ellemann Jensen er formand og Inger Støjberg næstformand. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Jule- og nytårsfreden er forbi i partiet Venstre. Næstformand Inger Støjberg erklærer på facebook, at hun er ‘meget overrasket’ over formand Jakob Ellemann-Jensen.

I går aftes meddelte Ellemann, at Venstre sandsynligvis støtter en eventuel rigsretssag mod Inger Støjberg. Et synspunkt, han har gentaget flere gange i dag.

- Jeg er meget overrasket. Jeg vidste ikke, han havde lavet interviewet, og jeg er helt uenig, skriver Inger Støjberg (V) på det sociale medie i en tekst, der blev offentliggjort kort før middag.

Ifølge DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg, udgør dagens meldinger fra formandskabet et problem for Venstre.

- Det er et tegn på, at der er store, store kløfter i Venstre omkring denne sag, og splittelsen rækker helt op i toppen af partiet, siger han.

Uenighed om juridisk vurdering

Venstre-balladen følger i kølvandet på Instrukskommissionens delberetning, der udkom før juleferien.

Ifølge den var Inger Støjbergs instruks som udlændingeminister om at adskille unge asylpar i 2016 ulovlig.

Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Folketingets partier har nu bedt uvildige advokater om at vurdere, om der er grundlag for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Det er forventningen, at vurderingen er klar kort efter årsskiftet.

Venstre-formand Jakob Ellemann- Jensen har også fået delberetningens juridisk vurderet, siden den udkom.

- Jeg var nødt til at søge juridisk bistand for at komme med et kvalificeret indspark, i stedet for at mene noget på et tyndt grundlag, sagde Jakob Ellemann-Jensen til DR Nyheder i morges.

I teksten på Facebook skriver Inger Støjberg også, at hun har set vurderingen fra de to uafhængige advokater, som har kigget sagen igennem for Venstre-formanden.

Ifølge hende peger vurderingen dog i en helt anden retning.

- Deres vurderinger kender jeg, og jeg ser frem til, at deres vurderinger lægges frem. Jeg kan røbe så meget, at deres konklusioner et langt stykke hen ad vejen underbygger min egen opfattelse af sagen, skriver Støjberg.

- Derfor mener jeg heller ikke, der er grundlag for nogen rigsretssag.

Regner med at rigsretssag frifinder Støjberg

Tidligere i dag sagde Jakob Ellemann-Jensen, at Venstre regner med, at en rigsretssag vil frikende Inger Støjberg.

Her er Inger Støjberg også kun enig med sin formand et stykke af vejen.

- Venstre er et parti baseret på lov og orden og retsstatsprincipper. Det betyder bl.a., at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og at man ikke rejser straffesager mod nogen, med mindre der er forventning om en dom. De principper mener jeg, vi burde stå fast på, skriver Inger Støjberg.

- Man dør ikke af at blive stillet for en rigsret, og uanset hvad der sker, tager jeg det med oprejst pande. Det gør jeg særligt efter de to advokaters nøje gennemgang af sagen, konstaterer Venstres næstformand.

DR Nyheder har bedt om et interview med Inger Støjberg. Det var ikke muligt.

Herunder kan du blive klogere på tidsforløbet omkring udsendelsen af instruksen og det efterfølgende forløb.

FacebookTwitter