Store partier forstår Vermunds planer om Muhammed-annoncer: 'Intet galt i det'

Socialdemokratiet kalder det "fuldstændig legitimt", at Nye Borgerlige vil indrykke annoncer i aviser med Muhammed-tegninger.

Pernille Vermund og Nye Borgerlige kalder deres kampagne for ”Støt Samuel Paty – kæmp for friheden” (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Pernille Vermund møder stor forståelse fra et bredt flertal i Folketinget for sine planer om at indrykke annoncer i danske aviser med Muhammed-tegninger.

- Det er fuldstændig legitimt. Enhver fugl synger med sit næb, og det synes jeg er helt i orden. Hvis hun finder det relevant at lave den form for demonstration, kan jeg intet galt se i det, siger Rasmus Stoklund, der udlændinge- og integrationsordfører for Socialdemokratiet.

Formanden for Nye Borgerlige vil indrykke annoncer med Muhammed-tegninger for at vise sin sympati med den franske skolelærer Samuel Paty, som i et terrrorangreb tidligere på måneden fik skåret halsen over. Paty blev dræbt, da han havde vist Muhammedtegninger til sine elever i undervisningen.

Det er de tegninger, som Paty viste sine elever, som Vermund vil indrykke annoncer med.

- Jeg er selvfølgelig meget spændt på, hvad aviserne siger, når vi henvender os til dem. Og om de er lige så optaget af, at vi ikke bare skal have ytringsfrihed på papiret, men også i samfundet, siger hun.

Hun er i gang med at afklare rettigheder til tegningerne, og derfor er aviserne endnu ikke blevet præsenteret for den annonce, hun vil indrykke. Tegningerne er fra det franske satiremagasin Charlie Hebdo, som selv blev ramt af islamistisk terrorangreb i 2015.

Torsdag blev Frankrig ramt af endnu et terrorangreb, da tre personer blev knivdræbt i en kirke i Nice.

En fransk politimand foran et portræt af den franske lærer Samuel Paty, der hænger på facaden af operaen i Montpellier. (Foto: Pascal GUYOT © Scanpix)

Jyllands-Posten siger nej

Venstres næstformand Inger Støjberg delte i sidste uge Kurt Westergaards tegning af Muhammed med en bombe i turbanen på sin Facebook-side.

Hun håber også, at Pernille Vermund får held til at komme igennem med annoncen med Muhammed-tegninger fra Charlie Hebdo.

- Vi bakker meget op om, at man får trykt Muhammed-tegningerne. Man må altså bare sige, at vi lever en tid, hvor ytringsfriheden er under et enormt pres, siger Støjberg.

Jyllands-Posten har allerede sagt, at avisen ikke vil bringe en annonce med Muhammed-tegninger.

- Hvis det er tegninger af profeten Muhammed, så kommer jeg ikke til at kunne stille Jyllands-Postens spalter til rådighed for den, siger Jacob Nybroe til radioprogrammet Mennesker og Medier på P1.

Siden Jyllands-Posten i efteråret 2005 bragte 12 Muhammed-tegninger, har avisen været ramt af trusler og konkrete planer om terrorangreb mod avisen er blevet afværget flere gange.

Jacob Nybroe siger, at det er trusler om vold og de ansattes sikkerhed, der får ham til at sige nej.

- Jeg ville ønske, jeg kunne sige ja, for jeg synes jo ikke, at vi skal være pålagt nogen form for begrænsning af vores ytringsfrihed, som det sker her, men qua fire afværgede konkrete terrorangreb mod Jyllands-Posten så har vi valgt, at vi ikke kan bidrage til den her del af debatten om formørket radikal islam, siger han.

Andre chefredakører siger, at de først vil se annoncen, før de tager stilling.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen skriver på Twitter:

Støjberg har forståelse for situationen på Jyllands-Posten, men håber, andre vil bringe annoncen.

- Jeg forstår det enkelte medier, der vil have svært ved at trykke dem. Men hvis alle gjorde det på en gang, så ville man sende et meget, meget tydeligt signal, siger Støjberg.

Rasmus Stoklund slår fast, at han ikke vil blande sig i, hvad aviserne gør. Men siger de nej, har Vermund fået vist sin pointe, mener han.

- Jeg synes ikke, det er min opgave at fælde dom over de her avisers vurderinger. Jeg er med på, at der kan være sikkerhedsrisici forbundet med det. Hvis de mener, at det er til fare for deres medarbejderes sikkerhed, og at de af den grund vælger ikke at bringe de her tegninger, så har jeg forståelse og respekt for det.

- På den måde ville Pernille Vermund og Nye Borgerlige få bekræftet det budskab, som de nok også er interesseret i at sende. At vores ytringsfrihed er truet af de her islamister, som er uhyggeligt voldsparate og som ikke har nogen respekt for vores frihedsværdier, siger Rasmus Stoklund.

DF opfordrer aviser til at stå sammen

Dansk Folkeparti næstformand Morten Messerschmidt opfordrer aviser og politikere til at stå sammen.

- Vi vil gerne lave en aftale mellem de politiske partier på Christiansborg og alle danske medier om, at vi viser de her tegninger, så alle står på mål for det. Så det er Danmark, der gør det, og ikke bare en enkelt avis, siger Messerschmidt.

Herunder kan du se Vermunds oprindelige opslag på Facebook.

Facebook
Twitter