Stort nej til forbud mod pengeindsamling på gaden

Justitsminister Lene Espersen er alene, når hun vil indskærpe forbudet mod pengeindsamling på gaden. Stort politisk flertal går tværtimod ind for en opblødning.

Gadehvervning, hvor folk bliver standset på gaden og bedt om at tegne sig for bidrag, griber om sig. Justitsministeren vil indskærpe forbudet, men et stort politisk flertal vil tværtimod bløde op. (Foto: Annette Jønsson © UNICEF Danmark)

Justitsminister Lene Espersen vil indskærpe, at det er forbudt at samle penge ind ved henvendelse til folk på gaden. Men den plan står hun alene med: Et stort politisk flertal vil nemlig bløde forbudet op.Regeringen har netop selv krævet, at bistandsorganisationer i højere grad selv skaffer pengene til deres virke, siger flere partier. Så er det ulogisk at spænde ben for deres indsamlere.Gadehvervning vokserDen konservative justitsministers fremstød skyldes organisationernes stigende brug af såkaldt "gadehvervning", hvor folk på gaden bliver standset og bedt om at tegne sig for bidrag til en sag.Det er i strid med indsamlingslovens paragraf 2 mod offentlig gade- og husindsamling ved personlig eller telefonisk henvendelse, siger justitsministeriet. Med et kommende cirkulære vil ministeriet have politi og anklagemyndighed til at skride hårdere ind.Men både indenfor og udenfor regeringspartierne er der modstand mod den hårdere kurs overfor indsamlerne.V: Den moderne mådeHos regeringspartneren Venstre siger udviklingsordfører Pia Larsen, at bistandsorganisationerne har brugt fremgangsmåden i god tro i flere år:- Det er den nye, moderne måde at indsamle midler på og komme i kontakt med folk på, siger Pia Larsen. Hun peger på, at organisationerne nu selv skal skaffe 10 procent af deres midler.Hetz og hul i hovedetSF's udviklingsordfører Steen Gade er enig: - Det er hul i hovedet at forhindre dem i at skaffe flere penge, når regeringen selv har forlangt det, siger han.Og Socialdemokraten Mette Gjerskov kalder Lene Espersens hårde kurs en hetz mod folkelige, danske organisationer.DF kræver redegørelseRegeringens støtteparti Dansk Folkeparti savner også forståelse for skærpelsen, og retsordfører Peter Skaarup vil nu bede justitsministeren komme med en redegørelse for kursændringen:- Vi har en meget fin foreningstradition her i landet, og det vil være uheldigt, hvis den bliver skadet, siger Peter Skaarup til Kristeligt Dagblad. - Vi vil meget nødigt skade det frivillige arbejde.

Facebook
Twitter