Støttepartier kræver skat på Netflix og HBO

R, SF og EL vil indføre ny streamingskat på fem procent i de kommende finanslovsforhandlinger.

En streamingskat vil ifølge R indbringe 50 millioner kroner årligt (arkivfoto). (Foto: © LIONEL BONAVENTURE, Ritzau Scanpix)

De Radikale vil tvinge streamingtjenester som Netflix og HBO til at bidrage mere til produktionen af ny dansk tv-fiktion.

Derfor foreslår partiet forud for de kommende forhandlinger om finansloven at indføre en ny skat på fem procent af abonnementsprisen, skriver Politiken.

Hver gang en dansker betaler 79 kroner for at se Netflix i en måned, skal fire kroner derfor gå direkte til dansk public service.

Afgiften vil ifølge partiets beregninger indbringe 50 millioner kroner årligt, der skal føres over i public service-puljen, som uddeler mediestøtte til tv-serier og dokumentarer.

SF og Enhedslisten bakker op om forslaget.

Kulturminister Joy Mogensen (S) er enig i, at streamingtjenesterne skal bidrage til dansk indhold. Men hun afviser, at afgiften bliver en del af de kommende forhandlinger om finansloven.

- Det er lidt tidligt at tage hul på diskussionen om konkrete modeller, oplyser hun til Politiken.

I februar foreslog daværende kultur- og medieordfører for S, Mogens Jensen, at streamingtjenesterne skulle bidrage med fem procent af deres indtjening i Danmark.

Pengene skulle ifølge ordføreren gå til en fond, som producenter af dansksproget indhold kan søge penge hos.

Danske Filminstruktører og producenternes brancheforening er glade for forslaget.

EU-Domstolen fastslog i en afgørelse fra maj sidste år, at det er lovligt at opkræve et bidrag fra streamingtjenester.

/ritzau/