Stramninger skærer asylansøgere under én krone i lommepenge om dagen

'Hvor småt kan det blive?' Enhedslisten, SF og de Radikale anklager regeringen for symbolpolitik. V afviser.

Flere asylansøgere, der er indkvarteret i teltlejren i Thisted, er på den såkaldte lommepengeydelse. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

I dag får en asylansøger, der venter på at få at vide, om vedkommende kan få sin asylsag behandlet i Danmark, 9 kroner og 15 øre i lommepenge om dagen.

Men når et bredt flertal i Folketinget senere i dag vedtager en række stramninger på asylområdet, bliver den ydelse barberet med 92 øre dagligt.

Det skal - sammen med en række andre stramninger på asylområdet - gøre det mindre attraktivt at komme til Danmark, men besparelsen på under en krone, får nu både Enhedslisten, de Radikale og SF til at anklage regeringen og de partier, der stemmer for stramningerne, for symbolpolitik.

- Man må spørge sig selv: Hvor småt det kan blive? Er det virkelig det, vi skal bruge vores tid på i Folketinget under en historisk flygtningekrise, siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

Besparelse møder kritik

Også de Radikale mener, at skoen er blevet alt for lille for regeringen.

Det tager måske en dag mere at spare op til en busbillet og en uge mere at spare op til en fødselsdagsgave til ungerne

Pelle Dragsted (EL)

- Det virker først og fremmest som endnu et symbolpolitisk slag i luften. Det er jo ikke sådan, at vi i forvejen strør om os med penge til asylansøgere, siger gruppeformand Sofie Carsten Nielsen.

Ydelsen bliver betegnet som lommepenge til de personer, der venter på at få afklaret, om deres asylsag kan behandles i Danmark, mens de bor på et statsligt center med fuld forplejning.

SF's udlændingeordfører Jacob Mark bakker de to andre kritikere op:

- Det siger lidt om, hvor lidt de her asylansøgere har, når én krone kan være meget i besparelser.

For selvom 92 øre ikke lyder af meget, har det store konsekvenser for den enkelte asylansøger, mener alle tre kritiske partier.

- Det tager måske en dag mere at spare op til en busbillet og en uge mere at spare op til en fødselsdagsgave til ungerne, siger Pelle Dragsted.

Anklager om hovsa-politik

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få oplyst, hvor mange personer der i øjeblikket modtager lommepenge-ydelsen, og hvor længe en person i gennemsnit modtager den, men det har hverken Udlændingestyrelsen eller Integrationsministeriet kunne oplyse.

Også det møder kritik.

- Det hele er sådan noget hovsa-lovgivning, hvor man ikke kender konsekvenserne, og man ikke ved, hvem det rammer og hvordan, siger Pelle Dragsted.

- Det burde regeringen lægge frem. Den ved jo, hvor mange asylansøgere der er, og hvad de får i lommepenge. Så det burde regeringen hurtigt kunne regne ud, siger Sofie Carsten Nielsen.

Også de asylansøgere, der får deres asylsager behandlet her i landet, får skåret deres kontante ydelse med 10 procent.

Ifølge Integrationsministeriet giver de mindre ydelser samlet set en besparelse på 40 millioner kroner i år og næste år og 30 millioner årligt i 2018 og 2019.

De samlede ydelser dækker blandt andet over grundydelsen, som gives til asylansøgere over 18 år, der ikke får gratis mad på asylcentret.

Den var i 2015 på 54,04 kroner om dagen, mens ansøgere, der bor sammen med samlever eller ægtefælle på centret, får 42,79 kroner per dag.

V: Det skal ses som en samlet pakke

Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth er uenig i kritikken fra SF, Enhedslisten og de Radikale, men erkender, at stramningen har til mål at få færre asylansøgere til at søge mod Danmark:

Hvis man kun kigger på den besparelse, kan jeg godt se, at det virker lidt komisk. Men vi skærper på en lang række punkter, og her er de sociale ydelser jo bare én af tingene.

Marcus Knuth (V)

- Vi ved, at også ydelsesniveauet betyder noget for, hvilket land man vælger at søge til. Og der ønsker vi ikke, at Danmark skal fremstå som unødvendigt attraktivt. Og det er ikke for de 40 millioner, at vi gør det. Det er for, at menneskesmuglere ikke skal anbefale Danmark til flygtninge og migranter.

- Vi skærper på en lang række punkter - herunder de sociale ydelser, og her skal vi altså huske, at de her mennesker får alt betalt, og at vi taler om lommepenge, siger Marcus Knuth.

Hvorfor blev det 10 procent?

- Det er en beslutning, som ministeriet har taget. Men vi kigger selvfølgelig også på, hvad man får i andre lande.

Der er tale om en besparelse på under én krone. Gør det virkelig en forskel?

- Hvis man kun kigger på den besparelse, kan jeg godt se, at det virker lidt komisk. Men vi skærper på en lang række punkter, og her er de sociale ydelser jo bare én af tingene. Samlet set har de dog ét formål: At få antallet af asylmodtagere ned, siger Marcus Knuth.

- Man må spørge sig selv: Hvor småt det kan blive? Er det virkelig det, vi skal bruge vores tid på i Folketinget under en historisk flygtningekrise, siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

Opslået af DR Nyheder på 25. januar 2016