Strid om nærområder: Radikale og SF i dyb undren over S

Socialdemokraterne kræver nu en styrket nærområdeindsats, men ville ikke være med til at annullere besparelser på ulandsbistand.

S-formand Mette Frederiksen kritiserede i sidste uge regeringen for at svigte indsatsen i nærområderne. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er småt med handling fra regeringens side. Vi har behov for lederskab, der går forrest og ikke skærer ned på ulandsbistanden, men sikrer en styrket indsats i nærområderne.

Sådan lød kritikken af regeringen i sidste uge fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Men da finansloven blev behandlet før jul, valgte partiet hverken at stemme for eller imod, da de Radikale fremsatte et ændringsforslag om at annullere besparelserne på omkring to milliarder kroner på ulandsbistanden, som regeringen havde lagt op til.

Ulandsbistanden går blandt andet til de såkaldte nærområder i Mellemøsten, hvor flere millioner mennesker opholder sig i flygtningelejre.

Kritikken virker hul

Og Socialdemokraternes udmeldinger skaber nu undren hos de andre oppositionspartier.

- Det virker lidt hult, når Socialdemokraterne går ud og kritiserer, at der ikke bliver gjort mere i forhold til nærområderne, siger Holger K. Nielsen, udenrigsordfører hos SF.

Han ser en øget indsats i nærområderne som den eneste mulighed for at dæmme op for flygtningestrømmen.

- Derfor er det helt usammenhængende det, regeringen gør, og jeg håber virkelig også, at Socialdemokraterne vil være opmærksomme på, at det er nødvendigt at få ulandsbistanden tilbage på det gamle niveau, siger han.

Glædelig kursændring

Også hos de Radikale bider man mærke i Socialdemokraternes kritik, efter de ikke stemte for de Radikales ændringsforslag.

- Det undrer mig, men jeg glæder mig over, at man nu tilsyneladende alligevel vil støtte en høj udviklingsbistand, og det vil vi selvfølgelig holde Socialdemokraterne fast på, siger udviklingsordfører Martin Lidegaard (R).

Med besparelserne på udviklingsbistanden ser han det som umuligt at opretholde "det høje niveau af hjælp i nærområderne".

- I det sidste halve år har vi set en så voldsom beskæring af udviklingsbistanden, som vi ikke har set i 50 år, og jeg synes, det er helt utilstedeligt ikke at levere i det mindste det, FN beder om, siger Lidegaard.

Mette Frederiksen (S) kritiserede i sidste uge, at regeringen går på et ben og svigter det andet. Holger K. Nielsen (SF) vil dog ikke gå så langt at sige, at Socialdemokraterne gør det samme.

- Men jeg synes alligevel, at der er tale om en svag socialdemokratisk position, når man ikke vil gå aktivt ind og støtte, at man får ulandsbistanden op på et højere niveau, siger han.

S: Sympatisk forslag

Hos Socialdemokraterne skal forklaringen på, at man forholdt sig neutral til de Radikales ændringsforlag og andre lignende forslag, ikke findes i indholdet af forslagene, lyder det.

- Vi synes, at forslaget var rigtig sympatisk, men vi var ikke enige i finansieringen, og derfor undlod vi at stemme om det, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

Han vil ikke garantere, at ulandsbistanden bliver sat op, hvis Socialdemokraterne vinder regeringsmagten efter næste folketingsvalg og dermed selv skal stå for at fremlægge en finanslovsplan inklusiv finansiering.

- Jeg vil ikke give garantier for noget som helst, hvad angår fremtidsudsigter, af den årsag at vi i skrivende stund har en borgerlig regering, og før den situation er ændret, kan rigtig meget ske med dansk økonomi, siger han.

Og det er til trods for at både Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet går ind for en højere ulandsbistand.

- Der kan være mange ubekendte, og derfor vil vi ikke lægge os fast på noget, før vi nærmer os et folketingsvalg, siger Benny Engelbrecht.

Hvis økonomien er til det efter næste folketingsvalg, og vi stadig har den svære situation i mellemøsten, vil I så være indstillet på at kigge på at sætte udviklingsbistanden op igen?

- I alle tilfælde er der brug for, at hele verden inklusiv Danmark prioriterer nærområdeindsatsen i Mellemøsten, og det kan jo ikke vente på, at der kommer et folketingsvalg, siger Benny Engelbrecht.

Hvad har i af konkrete forslag til at øge indsatsen i nærområderne?

- Der er ingen tvivl om, at Danmark er dem, der bliver nødt til at gå forrest. Vi anerkender selvfølgelig også, at uden en regering til at gå i spidsen og en statsminister, der går forrest, så kan det ikke lade sig gøre, og derfor er vores opfordring ganske klar: statsministeren bør gå forrest, især i så alvorlig en situation, som vi er i nu.

Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative står bag Finansloven, der gennemfører besparelser på ulandsbistanden.