Studerende om Ahlers' idé: Vi har foreslået det i årevis

De Studerendes Fællesråd og Dansk Industri bifalder uddannelsesministerens nye udspil.

(Arkiuv) Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) under den udvidet spørgetime i Folketingssalen på Christiansborg i København, tirsdag den 8. maj 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Danske Studerendes Fællesråd tager godt imod, at uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) vil gøre det mere fleksibelt at tage en universitetsuddannelse.

Ministeren vil sikre, at studerende fortsat har førsteret til en kandidat-uddannelse i op til tre år efter, de har afsluttet en bachelor-uddannelse. Det fortæller han i dagens Berlingske.

De studerende kan med andre ord tage en pause - enten med erhvervsarbejde eller med et udlandsophold - mellem de to uddannelser.

Danske Studerendes Fællesråd hilser den nye ministers tiltag velkomment:

- Grundlæggende er vi rigtigt glade: Det er noget, vi har foreslået i årevis, og endelig kan vi se, at der rent faktisk bliver lyttet. Som situationen er nu, så er vores uddannelser ret fast planlagt og rigide, blandt andet på grund af fremdriftsreformen. Det her er et skridt i den rigtige retning, siger forkvinde Sana Mahin Doost.

- Vi lærer forskelligt, vi er forskellige, og det med, at man kan komme ud og rejse, eller hvad det er, man har brug for, kommer til at have stor værdi for den enkelte, men også samfundet, fortsætter Mahin Doost.

Træerne vokser dog ikke ind i himmelen, og de studerende skal ifølge Ahlers ikke forvente, at der bliver prikket huller i uddannelsesloftet, som blev indført i slutningen af 2016.

85 procent går direkte

Men Tommy Ahlers er altså klart til som en af sine første konkrete handlinger at opbløde det såkaldte retskrav. Som reglerne er nu, har universitetsstuderende krav på en plads på den kandidatuddannelse, der ligger i naturlig forlængelse, hvis de begynder lige, når de er færdige med deres bacheloruddannelse. Denne periode ønsker Ahlers at forlænge til tre år.

85 procent af de studerende går i dag direkte fra endt bachelor til kandidatuddannelsen. Samtidig vil ministeren åbne for, at universitetsstuderende kan tage en etårig overbygningsuddannelse, som ikke vil svare til en fuld kandidatuddannelse.

Tommy Ahlers siger til DR Nyheder, at han har gerne vil gøre op med den tanke, at uddannelse kun er noget, man gør, når man er ung.

- Vi vil gerne et sted hen, hvor man kan komme tilbage og læse og egentlig opfatte uddannelse som noget, man gør hele livet, siger ministeren.

Arbejdsgiverne i Dansk Industri tager også godt imod idéen om en ét-årig overbygning på basisuddannelsen.

- Det er meget interessant, at man undersøger de muligheder, der er, for at lave en et-årig overbygning. Men den må ikke erstatte kandidatuddannelsen, siger Mette Fjord, forskningspolitisk chef i Dansk Industri.

- Kandidatspecialet, som man laver på den to-årige kandidat, er jo ligesom det akademiske svendebrev, så det har vi i høj grad brug for, fortsætter Fjord.

Der tegner sig ligeledes politisk opbakning bag Tommy Ahlers' udspil, da store partier også fra rød blok bakker op om ministerens udspil.