Studerende om en læreruddannelseuniversitetet: 'Den vil blive alt for teoritung'

Hvis kvaliteten skal forbedres, skal der mere praktik, mener Lærerstuderendes Landskreds.

Læreruddannelsen har ikke været god nok i mange år, og det skal der laves om på, mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers. (Foto: Preben madsen © Scanpix)

Det er positivt, at uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) vil tage et kig på læreruddannelsens kvalitet, men tankerne om at gøre det til en femårig universitetsuddannelse giver ikke nogen mening.

Det mener Rasmus Holme, der er forperson for Lærerstuderendes Landskreds.

- Vi frygter, at læreruddannelsen vil blive al for teoritung og komme meget længere væk fra praksis i folkeskolen. Praksisbenet er i forvejen enormt udfordret på uddannelsen, fordi der mangler flere praktikforløb, siger han og fortsætter:

- Et stort flertal nyuddannede lærere peger på, at det, der er rigtig svært, når man kommer ud på arbejdsmarkedet, er relationen til børn, klasserumsledelse, inklusion og forældresamarbejde. De ting lærer du ikke med en teoribog. Det lærer du ved at have rigtig kontakt til eleverne i folkeskolen.

Løsningen er flere midler

Uddannelses- og forskningsministeren oplyser i dag til Politiken, at han nedsætter en kommission, der med inspiration fra udlandet skal komme med bud på en mere "ambitiøs" læreruddannelse. Det skyldes, at uddannelsen i hans øjne langt fra er god nok trods fire reformer siden 1990 og løbende justeringer.

Rasmus Holme er enig i, at der er en række store udfordringer på uddannelsen.

Men ifølge ham bør man fokusere langt mere på indholdet og ikke på, om den skal være fire eller fem år eller placeres på universiteterne eller professionshøjskolerne.

- Løsningen er at øge antallet af midler og timer, så vi kan få mere praktik. Det, der gør, at det kan være nemt at komme igennem en læreruddannelse i dag, er, at der ikke er nok timer og praktik. Der er blevet spinket og sparet i en lang årrække med det her omprioriteringsbidrag, siger han.

Omprioriteringsbidraget blev vedtaget i 2015 og omhandler de årlige uddannelsesbesparelser, hvor alle institutioner skal spare to procent om året.

Det er planen, at den nedsatte kommission skal være klar med rapport i foråret 2020.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk