Studerende roser nyt udspil: 'Rart at ministeren har lyttet'

Opgør med karakterræs vil give et bedre og roligere studiemiljø, mener organisationer.

Forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mahin Doost, er glad for, at regeringen vil skrue ned for karakterræset og gøre det nemmere for studerende at veksle mellem studie og arbejde. (Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Det er både tiltrængt og rart, at uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) vil gøre op med det karakterræs, der har præget universitetsuddannelserne og gymnasierne de seneste år.

Det mener frontpersonerne for henholdsvis Danske Studerendes Fællesråd og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Karakterer fylder meget i de unges hverdag, og det skaber et stort pres. Der er for meget fokus på udenadslære og høje karakter i stedet for rent faktisk at lære noget, siger DGS's formand Malte Sauerland-Paulsen og fortsætter:

- Lige nu ser vi nogle elever, der er bange for at række hånden op og svare forkert, fordi de ikke vil risikere at gå en karakter ned. Det er meget problematisk, og derfor er jeg glad for, at regeringen vil ændre reglerne. Jeg tror, at det vil skabe et miljø og læringsrum, der er meget mere roligt.

Regeringen ønsker blandt andet at skrotte karakterbonussen, der blev indført i 2009, og som betyder, at unge kan gange deres snit med 1,08, hvis de begynder på en videregående uddannelse inden for to år.

Vigtigt med fleksibilitet

På et pressemøde tidligere i dag fremlagde ministeren regeringens nye udspil, der lægger op til, at man skal ændre fremtidens universitetsuddannelser, så det bliver langt mere fleksibelt. Der skal mindre fokus på karakterer, større vægt på optagelsessamtaler, og så skal det være slut med kun at kunne læse samme fag på sin overbygning, som man læste på grunduddannelsen.

Ifølge Sana Mahin Doost, forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, er det positivt, at regeringen vil give de studerende flere muligheder.

- Det er rigtig rart, at ministeren faktisk har lyttet til os studerende og vil skabe fleksibilitet. Det gør, at de studerende kan komme ud og prøve deres evner af i praksis og reflektere over uddannelsen, for så at vende tilbage og fortsætte studierne, siger hun.

Det er præcis det, som 22-årige Peter Kjær Fisker har lyst til. Han læser lige nu en bachelor i elektronik og it på Aalborg Universitet og håber, at regeringens udspil ender med at blive vedtaget.

- Jeg synes, det lyder rigtig rart. Jeg har overvejet at arbejde lidt efter bacheloren og få nogle kompetencer, universitetet ikke kan give mig. Og så kan det være, at jeg finder ud af, at jeg skal tage en helt anden kandidat, end jeg havde tænkt mig, siger han.

UDVALGTE INITIATIVER FRA REGERINGENS UDSPIL:

  • Retskravet skal forlænges til 3 år, så det bliver muligt at prøve arbejdsmarkedet af mellem sin bachelor- og kandidatuddannelse, inden man specialiserer sig og uden man mister retten til sin kandidat.

  • Erhvervskandidatordningen skal udvides, så flere kandidatuddannelser kan tages på deltid ved siden af et fuldtidsjob.

  • Der skal være mulighed for at tage en 1-årig master efter bacheloruddannelsen i stedet for den almindelige toårige kandidatuddannelse.

  • Der skal også være bacheloruddannelser, der favner bredere, end mange gør i dag. Og så skal antallet af bachelor- og kandidatuddannelser gennemgås, så det bliver mere overskueligt for både studerende og aftagere.

  • Studerende skal have bedre mulighed for at bevæge sig ind på andre fagområder på deres kandidatuddannelser.Kilde: Regeringen.dk