SU'en skal betales tilbage, hvis du rejser

SU'en skal betales tilbage, hvis du rejser flytter til udlandet kort efter du er blevet færdig med en kandidatuddannelse i Danmark, mener flere partier.

Studerende på landets universiteter skal for fremtiden betale den SU, som de modtager under deres kandidatuddannelse, tilbage, hvis de tager job i udlandet i årene efter de bliver færdige.

Mange penge i uddannelseSådan lyder Dansk Folkepartis indspark til forhandlingerne om en SU-reform, som begynder tirsdag hos undervisningsminister Tina Nedergaard (V), skriver Berlingske Tidende.

- Vi poster rigtig mange penge i, at de unge kan få en uddannelse, og så er det brandærgerligt, hvis de tager til udlandet og bruger uddannelsen dér. Vi skulle gerne have gavn af den i Danmark, siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Marlene Harpsøe.

Hun forestiller sig, at tilbagebetalingen skal ske, hvis de studerende rejser ud inden for de første fem år efter endt kandidatuddannelse.

Modvirke hjerneflugtHun forventer, at regeringen nu undersøger nærmere, hvordan forslaget kan føres ud i livet.

- Det er for at modvirke en hjerneflugt og globaliseringens indvirkning på vores velfærdssamfund, begrunder Harpsøe forslaget, der rent praktisk skal føre til, at hver studerende på kandidatuddannelserne får en personlig uddannelseskonto.

Oppositionen medBåde Socialdemokraterne og SF har et lignende forslag med i deres økonomiske plan Fair Løsning. Derfor tegner der sig et flertal uden om regeringen, da både Venstre og De Konservative er skeptiske.

S og SF foreslår en model, hvor kandidaterne betaler SUen tilbage over ti år, men hvis den pågældende arbejder i Danmark, kan hele beløbet trækkes fra i skat.

- Vi synes, det er en god idé at få gratis uddannelse og SU, men så vil vi også gerne have, at folk bliver i Danmark bagefter, siger socialdemokraternes uddannelsesordfører, Christine Antorini til Berlingske Tidende.

Også i SF er positive:

- Vi kigger med veljvilje på Dansk Folkepartis forslag, siger uddannelsesordfører for SF, Pernille Vigsø Bagge til P3Nyheder.

130.000 kronerHvis man gennemfører sin kandidatuddannelse på normeret tid på to år, vil uddannelseskontoen vise cirka 130.000 kr. i modtaget SU. Og det er det beløb, som eventuelt kan ryge tilbage i statskassen.

Er det ok, at SU'en skal betales tilbage, hvis man rejser fra Danmark med en kandidatuddannelse?