Sundhedsminister kalder behandlingssvigt 'fuldstændig uforståeligt'

Ellen Trane Nørby vil have et tættere samarbejde mellem tilsyn og klagesystem for at undgå lignende tilfælde.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby kritiserer i skarpe vendinger Region Sjælland i sagen om de fejlbehandlede kvinder. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er et groft dobbeltsvigt, som flere hundrede kvinder er blevet udsat for på Ringsted Sygehus.

Det mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der i fremtiden vil have et tættere samarbejde mellem klage- og tilsynssystemet i det danske sundhedsvæsen.

- Det, der er foregået i Region Sjælland, er uden for enhver forståelsesevne. At man igennem flere år systematisk har brudt de nationale retningslinjer, der er på området, og at regionen efterfølgende dækker over fejlen. Det er helt uacceptabelt, lyder kritikken fra ministeren.

I alt har 735 kvinder fået foretaget undersøgelser for brystkræft, der var mangelfulde, fordi sygehuset ville spare lægetimer og undersøgelsestid.

Det har også vist sig, at fejlen kunne være blevet opdaget tidligere, fordi en overlæge allerede tilbage i 2016 gjorde opmærksom på, at de nationale retningslinjer ikke blev fulgt.

Det, der dengang hed Klagesagscentret, var 11 måneder om at gennemgå sagen og sende den videre til tilsynsmyndigheden.

Tættere samarbejde nødvendigt

En fodslæbende proces, som Ellen Trane Nørby vil have gjort op med.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal have klagesystem og tilsynssystem til at arbejde tættere sammen, så man er opmærksom på at få papirerne videre så hurtigt som muligt, når der kommer en klage ind som her, siger hun.

Ellen Trane Nørby kritiserer Region Sjællands ageren i sagen, og hun mener, at den nuværende struktur for sundhedsvæsenet bærer en del af ansvaret for skandalen.

Et problem, der kan løses, hvis regeringens sundhedsreform bliver stemt igennem, mener hun.

I den skal en ny enhed med navnet Sundhedsvæsen Danmark løfte kvaliteten i sundhedsvæsenet på tværs af hele landet, og regionerne, som vi kender dem i dag, forsvinder.

- Der er behov for, at vi får et større nationalt ansvar på sundhedsområdet, så vi ikke får fem regioner, der arbejder efter fem forskellige systemer, men at vi får en national myndighed, der kan sørge for, at patientrettighederne bliver overholdt i hele landet.

Opsplitning

I 2015 annoncerede daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V), at Sundhedsstyrelsen skulle splittes op. Det skete som reaktion på en række sager om fejlbehandlinger og lægesjusk.

Selvom ministeren i dag taler for at tage ansvaret fra regionerne og samle det centralt, mener hun ikke, at beslutningen i 2015 har skabt grobund for den verserende sag.

- Jeg tror ikke, at sagen havde set anderledes ud, hvis der havde været en kæmpestor styrelse, for dengang skete der også fejl, siger hun.

Ni kvinder har indtil videre fået konstateret kræft ved en opfølgende undersøgelse, og sagen har resulteret i en fyreseddel til direktøren på Ringsted Sygehus, Vagn Bach.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter