Sundhedsminister revser butikker for at sælge alkohol til unge: Helt uacceptabelt

To ud af tre butikker har brudt loven og solgt alkohol til unge

Butikkerne skal til at rubbe neglene i forhold til, at deres medarbejdere overholder loven, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). (© DR Nyheder)

- Det er helt uacceptabelt. Vi har en lovgivning i Danmark, der betyder, at man skal være 16 år for at købe alkohol, og det skal detailhandlen overholde.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), efter at det er kommet frem, at to ud af tre butikker brød loven og solgte alkohol til unge.

Stikprøveundersøgelsen blev foretaget sidste år af organisationen Alkohol og Samfund. Den viste, at børn og unge i 93 ud af 132 købssituationer kunne fylde indkøbsposen med øl, alkoholsodavand og sprut.

- Der er sådan set ikke så meget mere at sige, end når to tredjedele af de unge kan købe alkohol, så er der to tredjedele af butikkerne, der i den grad skal rubbe neglene i forhold til, at deres medarbejdere overholder loven, buldrer sundhedsministeren.

Tre sigtelser mod detailhandlen

Reglerne er sådan, at man skal være 16 år for at købe drikkevarer med under og op til 16,5 procent alkohol.

Vil man købe alkohol med mere end 16,5 procent alkohol, så skal man være 18 år.

De unge selv får ingen bøder, hvis de bliver snuppet med alkohol, som de ikke må købe – men det gør butikkerne. I hvert fald ifølge loven.

I 2012 blev den daværende regering enig med Enhedslisten om, at fordoble bødestørrelserne til 5.000 kroner første gang og 10.000 og 20.000 kroner anden og tredje gang, butikkerne solgte alkohol til unge under 16 år.

Men i praksis virker loven ikke. Ifølge tal fra Rigspolitiet blev der blot indgivet 11 anmeldelser sidste år for salg af alkohol til unge under 16 år, og i blot tre sager blev der rejst sigtelser mod detailhandlen.

- Det er faktisk baggrunden for, at vi i regeringen har meddelt, at vi har flyttet opgaven over i Sikkerhedsstyrelsen, siger Ellen Trane Nørby om, at politiet ikke længere skal varetage opgaven med, at aldersgrænsen i butikkerne bliver overholdt.

- Det er vigtigt, at der sker en bedre kontrol af reglerne for salg af tobak og alkohol til unge. Sikkerhedsstyrelsen fører i forvejen kontrol i mere end 1.300 butikker hvert år, og derfor kommer de også til at løfte den her opgave, så vi får et skærpet fokus på, at der ikke skal sælges tobak eller alkohol til unge, siger ministeren.

Bøder er helt okay

Hun ser ingen grund til at ændre på bødestørrelserne.

- Nu får vi en styrket kontrol, og det vil betyde, at de bødestørrelser, vi har, også vil kunne anvendes i større grad, hvis butikkerne ikke lever op til deres ansvar og overholder loven, siger hun.

Alkohol og Samfund har været på såkaldt 'mystery shopping' i butikker i fem kommuner på Sjælland samt én i Jylland.

Her gik en række unge frivillige ind i supermarkeder, butikker, kiosker og tankstationer, hvor de fyldte indkøbskurven eller bad om flasker på hylderne bag ekspedienten.

Alt sammen med det formål at dokumentere omfanget af lovbrud for Alkohol og Samfund.

I 70 procent af købssituationerne undlod ekspedienten enten at bede den unge om at fremvise id - eller også godtog ekspedienten en forklaring om, at den unge havde glemt at tage sit id-kort med

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter