Sundhedsminister: Vi må rydde op i læge-rod

Der kommer stramninger i autorisationsloven for læger, lover Sophie Løhde (V) efter svensk læge kunne praktisere i Danmark trods 20 års klager og advarsler.

Sundhedsminster Sophie Løhde (V) vil stramme lovgivningen, så læger ikke kan gå under radaren igen, som lægen Mikael Nordfors gjorde i 20 år.

Det er helt forkert, at en svensk læge med en række klagesager i kølvandet i årevis kunne pendle mellem de nordiske lande og stadig få lov at praktisere.

Det siger sundhedsminister Sophie Løhde (V), som nu vil gribe ind over for fejlen.

- Jeg foreslår, at vi strammer autorisationsloven, så vi sikrer, at en dansk læge, der har fået frataget sin autorisation, mens han har arbejdet i Sverige eller Norge, ikke bare kan komme til Danmark og arbejde videre som om intet var hændt, siger hun til DR Nyheder.

Løhde: Vi må rydde op i egen butik

Gennem 20 år fejlbehandlede den svenske læge Mikael Nordfors flere patienter i både Danmark, Norge og Sverige, selv om han havde flere klager og advarsler bag sig.

Først i sommer tog Sundhedsstyrelsen autorisationen fra ham, uden dog at underrette de svenske og norske myndigheder om, hvor slemt det stod til.

At en læge på denne måde kan pendle mellem de nordiske lande får kritik fra de svenske sundhedsmyndigheder.

Herhjemme har Socialdemokraterne kaldt ministeren i samråd om sagen, og sundhedsminister Sophie Løhde indrømmer, at der skal gøres noget.

- Jeg ser med stor alvor på de læger, der rejser rundt i de nordiske lande og er til fare for patientsikkerheden. Derfor må vi også rydde op i vores egen butik i Danmark, siger hun.

Hun kalder det samtidig 'helt afgørende', at de nordiske lande formår at samarbejde om et effektivt tilsyn af lægerne og andet sundhedspersonale i fremtiden.