Sundhedsminister: Vi skal lære af fejlene i psykiatersagen

Undersøgelse konkluderer, at der var væsentlige mangler i Sundhedsstyrelsens redegørelse i psykiatersag.

- Vi skal sørge for, at der ikke er andre mennesker, der kommer i samme situation, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om psykiatersagen. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

- Der er begået uacceptable fejl.

Sådan siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), efter at en advokatundersøgelse har konkluderet, at der var "væsentlige mangler" i den redegørelse, som Sundhedsstyrelsen i marts 2015 sendte til Folketinget i sagen om en hjerneskadet psykiater.

- Vi kommer aldrig til at kunne rulle konsekvenserne tilbage i den her sag. Men vi skal sørge for, at der ikke er andre mennesker, der kommer i samme situation.

Manglende oplysninger om børn

På baggrund af DRs afsløringer besluttede alle partier i Folketinget i maj 2015 at sætte en advokatundersøgelse i gang. Målet med undersøgelsen var at finde ud af, om der var forhold, som skulle have været med i Sundhedsstyrelsens redegørelse.

I undersøgelsen fra Kammeradvokaten bliver det slået fast, at der i redegørelsen til Folketinget manglede væsentlige oplysninger omkring Sundhedsstyrelsens kendskab til psykiaterens medicinske behandling af børn og unge.

- Beskrivelserne var egnet til at give det indtryk, at tilsynet forløb korrekt, og i hvert fald var beskrivelserne ikke egnet til at afdække, at tilsynet var effektivt nok, skriver Kammeradvokaten i en sammenfatning af undersøgelsen.

Ny lovgivning

Sundhedsministeren mener, at der er meget at lære af sagen og påpeger, at den allerede har ført til flere ændringer.

- Vi har ændret lovgivningen efterfølgende, og vi har omstruktureret Sundhedsstyrelsen, så vi kan modvirke det her fremover, siger Ellen Trane Nørby.

Hun vil dog ikke alene tage ansvaret for at sikre, at en lignende sag ikke kan gentage sig.

- Det er det samlede folketings opgave at sørge for, at vi nu også får fulgt op på de her ting, siger hun.

Den nu tidligere psykiater blev i december 2016 tiltalt i en straffesag. Han er tiltalt for at efterlade sin tidligere patient Jan Eggertsen i hjælpeløs tilstand 12. maj 2012 i en campingvogn. Jan Eggertsen blev fundet død i campingvognen den 13. maj 2012.