Sundhedsministeren kan bestemme, hvad et mundbind skal koste - men han afviser at tvinge prisen ned

- Vi skal have markedet i gang, lyder det fra Magnus Heunicke (S).

Magnus Heunicke (S) kan bestemme, at mundbind kun må sælges på apotekerne - og hvor meget de må koste dér. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Ét mundbind på vej på arbejde, ét mundbind på vej hjem. Måske et i supermarked eller på studiet. Og så skal børnene også have et par med hjemmefra hver dag.

Det løber hurtigt op, som dagene går, når de nødigt skal genbruges.

Især hvis de koster op mod - eller måske over - ti kroner stykket.

Men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har faktisk mulighed for at bestemme, hvad et mundbind skal koste.

Lægemiddelstyrelsen, som hører under Sundhedsministeriet, kan nemlig i kraft af en del af den hastelovgivning, Folketinget vedtog, da corona-empidemien tog fart i marts, bestemme udsalgsprisen på landets apoteker.

I bekendtgørelse nummer 253 af 22. marts om de "særlige foranstaltninger, der kan iværksættes, med henblik på at sikre forsyningen af medicinsk udstyr og personlige værnemidler i forbindelse med håndtering af coronavirus", lyder det:

- Lægemiddelstyrelsen kan fastsætte udsalgsprisen eller et prisloft for udsalgsprisen for et medicinsk udstyr eller et personligt værnemiddel, der er omfattet af en beslutning efter stk. 1, som derefter ikke må sælges til en pris, som afviger herfra.

Beslutningen kræver dog, at det kun er apoteker, der får lov at sælge mundbindene.

'Meget opmærksomme'

Sundhedsminister Magnus Heunicke har dog ikke planer om at gøre brug af muligheden.

- Målet er, at vi skal have markedet i gang i Danmark, ligesom det har været i gang i resten af Europa, så vi kan få drevet prisen ned til et fornuftigt leje, og leverandørerne får skruet op for deres leverancer til de forretninger, der nu sælger mundbind, siger han.

Men regeringen holder et vågent øje med priserne, forsikrer han med henvisning til weekendens mundbindspanik i Østjylland, hvor de var svære at få fat i og meget dyre efter meldingen om obligatorisk brug i offentlig transport.

- Der blev lavet en konkret indsats fra myndighedernes side, så der er mundbind til salg med en pris på to kroner per styk - altså en meget kraftig prisreduktion, siger Magnus Heunicke.

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) under pressebriefingen mandag, hvor myndighederne annoncerede at flere borgere skal bruge mundbind. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Salget af mundbind er eksploderet i løbet af de seneste dage, og statsminister Mette Frederiksen (S) har luftet tanken om, at de skal bruges i endnu flere sammenhænge fremover.

Og sundhedsministeren er især opmærksom på, at også dem, der ikke har så meget plads i budgettet, også skal kunne beskytte sig selv og andre mod coronavirus.

- Det er klart, at mundbind, der er svære at få fat i og alt for dyre, har en negativ social slagside, siger han og fortsætter:

- Det er vi meget opmærksomme på.

DF og EL: Gør mundbind gratis i offentlig transport

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener, at der skal være en grænse for, hvor meget værnemidler som mundbind må koste.

Det har hun faktisk foreslået sundhedsministeren for flere måneder siden, og nu haster det, siger hun.

- Jeg har tidligere stillet ministeren spørgsmålet, og der var ministeren ikke indstillet på, at der skulle være et loft over priserne, men det bør der være.

Dansk Folkepartis Liselott Blixt mener, at sundhedsministeren skal skride ind og sætte et loft over priserne på mundbind. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Det skal tilgodese hele Danmarks befolkning, vores erhvervsliv, vores økonomi. Derfor er det også vigtigt, at det ikke er noget, nogle tjener kassen på, siger Liselott Blixt.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener faktisk, at mundbind bør være helt gratis i den offentlige trafik for at bremse smitten.

Men Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, går endnu videre:

- Man bør gøre dem gratis for folk, der er på overførselsindkomst - pensionister, kontanthjælpsmodtagere og studerende. For eksempel 15 om ugen, så de har mulighed for at komme ud i det offentlige rum, siger han.

Prisloftet og de gratis mundbind må bare ikke betyde, at man fra statens side skal ind og kompensere virksomheder, der sælger dem, understreger Peder Hvelplund. I første omgang havde det været bedre, hvis man havde kunnet holde priserne nede i en offentlig produktion.

- Der er jo ingen tvivl om, at når vi kan se, at de visse steder bliver solgt til 12-15 kroner stykket, er det jo ikke fordi, det er kostprisen i produktionen, siger Peder Hvelplund.