Sundhedsøkonom: Vi ved faktisk ikke hvordan man bekæmper ulighed i sundhed

Politikerne er uenige om, hvordan man bekæmper ulighed i sundhed. Med god grund, påpeger ekspert.

Regeringen har droppet de sundhedstjek hos den praktiserende læge, som den tidligere regering indførte. (Foto: ARKIVFOTO © ColourBox)

Der er stor ulighed i befolkningen, når det handler om sundhed, hvilket betyder at de dårligt stillede i samfundet får flere sygdomme og i gennemsnit dør tidligere end de bedre stillede.

På Christiansborg er der stor uenighed om, hvordan man kommer uligheden til livs. Og det er der god grund til, mener sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen.

- Vores vidensgrundlag for, hvordan vi kan lukke det gab, der er mellem socialgrupperne, er ikke stor, siger han.

Den tidligere regering søsætte en række initiativer som blandt andet et sundhedstjek, der skulle fange sygdomme som KOL og diabetes hos risikogrupper. Men det tiltag har den nye regering helt fjernet. Og Kjeld Møller Pedersen forklarer, at det er svært at sige, hvor stor forskel sundhedstjekket ville have gjort.

- Det mest ærlige svar er, at vi ikke ved, hvor meget det ville have flyttet, siger han og henviser til, at der ikke er evidens for, at sundhedstjek gør en forskel i forhold til uligheden i sundhed.

Men regeringen har også beskåret nogle andre tiltag, der handler om at løfte indsatsen over for kronikersygdomme som KOL og diabetes. Og det kan i sidste ende have en negativ effekt på ulighed i sundhed, vurderer Kjeld Møller Pedersen.

- Det kan potentielt påvirke uligheden i sundhed i en negativ retning, men dybest set, så ved vi heller ikke ret meget om det, siger Kjeld Møller Pedersen og fortsætter:

- Det er ubestrideligt at uligheden i sundhed er stigende, men vi har forbavsende ringe viden om, hvad man skal gøre for at lukke det gab.

I aften er der folkehøring om ulighed i sundhed, når DR1 klokken 21.55 sender direkte fra det udsatte boligområde Aalborg Øst.

Facebook
Twitter