Sundhedsreform: Kommunale sundhedshuse skal sikre 40.000 færre indlæggelser

Flere behandlinger skal foretages i kommunerne, lyder regeringens udspil.

Inden længe præsenterer regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i front et udspil til en sundhedsreform. REUTERS/Piroschka van de Wouw (Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW © Scanpix)

Hvor supersygehuse og regioner for 15 år siden var svaret på udfordringerne i det danske sundhedsvæsen, er fremtidens udfordring at få skabt mere nærhed for især kronisk syge danskere.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der inden længe præsenterer regeringens udspil til en stor sundhedsreform.

Før det sker, løfter han i dag sløret for en del af reformudspillet: I 2025 skal der være 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser. Det gælder især for patienter med diabetes, hjertekarsygdomme, muskel-skelet sygdomme, angst, depression og lungesygdommen KOL.

De kronisk syge patienter skal i langt højere grad behandles hos læger i lokale sundhedshuse landet over.

- Hvis vi ikke får kommunerne ind sammen med almen praksis til at løse hele opgaven med ældre medicinske patienter og kronikere, så kommer læsset til at vælte. Og så vil de fremskridt, vi har lavet, blive til tilbageskridt. Det, der ikke er svært, skal være nært, siger Lars Løkke Rasmussen.

I de kommende år kommer der komme flere ældre og flere danskere med kroniske sygdomme. Især antallet af diabetikere ventes at vokse markant.

Stærkere sammenhæng mellem sygehus og kommune

Regeringen vil med sundhedsreformen styrke kommunerne med både mandskab og økonomi, så de kan hjemtage flere opgaver fra sygehusene.

- Jeg tror, uanset hvilken regering der får magten, at man er nødt til at investere mere år for år i vores sundhedsvæsen. Så der skal følge penge og mandskab med, siger Lars Løkke.

Ved at tilføre penge og sundhedspersonale til kommunerne og de almene praksisser og på sigt store sundhedshuse i alle kommuner, skal man ifølge regeringens sundhedsudspil blive i stand til at barbere antallet af indlæggelser og besøg på hospitalerne markant ned i 2025.

- Vi tror på, at vi kan reducere antallet af ambulante behandlinger på sygehusene med 500.000. Og vi tror, at 40.000 indlæggelser kan undgås, hvis kommunerne sammen med de almene praksisser bliver klædt bedre på, siger statsministeren.

Han begrunder behovet for at styrke kommunerne og de praktiserende læger med, at samarbejdet mellem regioner, kommuner og de praktiserende læger langt fra fungerer optimalt i dag:

- Folk udskrives og er nødt til at blive genindlagt få timer efter, fordi samspillet simpelthen ikke er godt nok. Der er et kæmpe potentiale i at få bygget en langt stærkere bro mellem sygehus, kommune og almen praksis. Det er det, sundhedsreformen skal tage hånd om.

Massiv intern kritik af planerne i Venstre

Allerede inden udspillet er blevet præsenteret, har der været massiv kritik af forlydenderne om at nedlægge regionerne, som vi kender dem i dag - ledet af folkevalgte regionsrådspolitikkere.

På Venstres gruppemøde i tirsdags var der angiveligt livlig debat om regionernes fremtid, som igen blev debatteret på Venstres hovedbestyrelsesmøde fredag. Flere af partiets regionalpolitikere og folketingsmedlemmer har offentligt luftet deres bekymringer over en nedlæggelse af regionerne.

Lars Løkke Rasmussen, som tilbage i 2007 som indenrigs- og sundhedsminister var den politiske drivkraft bag skabelsen af de fem regioner, fastholder i dag, at regionerne dengang for 12 år siden var svaret på sundhedsvæsnets udfordringer.

Men han forstår frustrationerne blandt sine partifæller.

- I en situation, hvor vi har meldt, at der kommer en stor sundhedsreform og ikke har fortalt, hvad den går ud på eller vist en samlet tegning, at så kan det give anledning til allehånde bekymringer. Det er også derfor, det er så vigtigt, at vi får gjort arbejdet færdigt og får lagt den samlede plan frem, siger han.

Statsministeren vil dog stadig ikke svare på, om regionerne, som vi kender dem i dag, består i regeringens sundhedsudspil.

- Jeg har selv opfundet regionerne, og jeg er stolt af det, de har bedrevet. Dengang var der mange, der sagde, det var en rigtig dårlig idé. Jeg glæder mig over, at alle nu nærmest synes, at det er perfekt. Det er nu ikke min egen oplevelse.

Både de to øvrige regeringspartier, Liberal Alliance og De Konservative, og støttepartiet Dansk Folkeparti vil nedlægge regionerne.

Løkke: Jeg er stolt af regionernes resultater

- Min oplevelse er, at vi med kommunalreformen tog et meget vigtigt skridt mod et bedre sundhedsvæsen. Hvor man i gamle dage opererede mod lungekræft 90 steder, gør man det i dag langt færre steder med bedre overlevelse til følge. Det er jeg stolt af, siger Løkke og tilføjer:

- Men ligesom dengang er vi nødt til nu at kigge ind i fremtiden. Det er mit ansvar ikke bare lige at kigge på i dag, men at kigge ti år ud i fremtiden. Og kigger jeg ind i fremtiden, så kan jeg se, at vi får flere ældre, vi bliver flere kronikere, og hvis vi skal sikre et fortsat og helst endnu bedre sundhedsvæsen, så er vi nødt til at skubbe mere ud tæt på, hvor folk er – i kommunerne og i almen praksis.

- Der er også steder, hvor vi er nødt til at tage et større nationalt ansvar for at sikre, at patientrettigheder efterleves ensartet i hele Danmark. Og så rejser det så spørgsmålet om det derinde midt i mellem, og det giver vi selvfølgelig et svar på, når vi kommer med vores oplæg.

Og det, der er midt i mellem, er regionerne. Er de så færdige nu?

- Vi præsenterer vores oplæg, når vi er klar til at præsentere vores oplæg. Jeg kan godt forstå, når vi er i en situation, hvor vi ikke har en samlet tegning, så er der mange myter, og der kan være mange bekymringer, og det reagerer folk på, og det ser jeg som noget helt naturligt.

- Men helt ærligt: Jeg har arbejdet med sundhedspolitik, siden jeg blev amtsborgmester i Frederiksborg Amt i 1997. Jeg opfandt regionerne, fordi det var svaret på datidens udfordringer. Jeg forbeholder mig altså også retten til nu at komme med mit bud på, hvad jeg tror, Danmark har brug for de næste ti år, siger Løkke.

Hvor mange penge kommunerne skal styrkes med vil først fremgå, når regeringen inden for kort tid præsenterer udspillet til en ny sundhedsreform.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk