Sundhedsstyrelsen: E-cigaretter skal ikke ryges indendørs

Manglende viden om e-cigaretters skadelige virkninger får Sundhedsstyrelsen til at fraråde, at de bliver røget indendørs.

Sundhedsstyrelsen mener ikke, at e-cigaretter bør ryges indendørs. (© Scanpix)

Sidste år gjorde sundhedsminister Astrid Krag (SF) det lovligt at ryge - eller dampe - på elektroniske cigaretter, hvor der ellers er rygeforbud.

Men i et nyt notat fra Sundhedsstyrelsen lyder det, at e-cigaretter ikke hører hjemme inden døre.

- Vi synes ikke, at man skal ryge e-cigaretter indendørs, fordi der er uvished om de helbredsmæssige effekter af den damp, der kommer ud, og hvordan den påvirker omgivelserne, siger Jørgen Falk, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, til DR Nyheder.

Manglende dokumentation

Netop den manglende dokumentation for e-cigaretternes skadelige virkninger, var en af sundhedsminister Astrid Kraghs grunde til at gøre det lovligt at ryge e-cigaretter, hvor der ellers er rygeforbud, herunder på arbejdspladser, institutioner og offentlige steder.

Men ifølge Jørgen Falk er der så stor usikkerhed om skadevirkningerne af e-cigaretter, at Sundhedsstyrelsen af den grund anbefaler, at de ikke bliver røget indendørs.

- Den usikkerhed er vi enige med verdenssundhedsorganisationen WHO om og andre risikovurderinger, der er foretaget, hvor man anbefaler, at man bør gøre som med almindelige cigaretter. Nemlig at man ikke ryger dem inden døre, siger Jørgen Falk til DR Nyheder.

En del af rygeloven

Sundhedsstyrelsens anbefaling om ikke at ryge e-cigaretterne indendørs, bør få sundhedsministeren til til at udvide rygeforbuddet til også at omfatte e-cigaretter.

Det mener Kræftens Bekæmpelse, som vil kræve, at e-cigaretterne skal omfattes af rygeloven:

- Man bør drage den konsekvens, at e-cigaretter bør omfattes af rygeloven, så man sikrer, at man ikke udsættes for skadelige stoffer fra e-cigaretter eller tobak. Sundhedsministeren er nu blevet rådet af sin Sundhedsstyrelse, og så regner vi jo med at sundhedsministeren selvfølgelig tager det fornuftige initiativ, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Astrid Kragh.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk