Sundhedsstyrelsen om flere coronatest: Vi har ikke ændret strategi

WHO har i dagevis opfordret til at teste flere. Nu har Danmark en offensiv teststrategi.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lancerede i går en "mere offensiv teststrategi". Men strategien er overordnet ikke ændret, siger ministerens egen styrelse. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Det vakte markant opsigt, da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i går proklamerede, at flere skal testes for, om de er smittet med coronavirus.

"En mere offensiv teststragi," lød en af overskrifterne i pressemeddelelsen fra Sundhedsministeriet.

Men i ministerens egen styrelse, Sundhedsstyrelsen, mener de ikke, at strategien er ændret. Der er højst bygget oven på den nuværende afbødningsstrategi, som Danmark har fulgt siden 12. marts, siger Helene Bilsted Probst, centerchef for planlægning i Sundhedsstyrelsen.

- Vi ændrer sådan set ikke strategi. Jeg vil hellere sige, at vi bygger oven på det, vi allerede har, siger hun til P1 Morgen.

Det kan måske virke som en diskussion om ordvalg. Men det, der står tilbage, er, at flere nu skal testes for mulig smitte med coronavirusset.

Det drejer sig særligt om kronisk syge, ældre over 80 år, fødende kvinder, nyfødte børn og sundhedspersonale, hvor der er mistanke om symptomer. For alle andre gælder det, at symptomerne skal være moderate eller svære.

Alle med moderate symptomer kan nu blive testet på hospitalet, hvis mistanken "fastholdes efter en klinisk vurdering," lyder det i gårsdagens pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet.

I sidste uge lød retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, at personer med moderate symptomer kunne blive testet, hvis der var sket en "tiltagende forværring over flere dage," eller hvis man udviste moderate symptomer og samtidig tilhørte gruppen af "særligt sårbare individer".

Særligt sårbare skal testes mere

I Sundhedsstyrelsen forklarer Helene Bilsted Probst, at det nye er, at særlige risikogrupper bliver testet, hvis de har milde symptomer.

Dem med de milde symptomer blev testet frem til 12. marts. Men efter den dato fik de at vide, det skulle de ikke længere. De skulle bare være derhjemme. Hvorfor går I tilbage til det?

- Det gør vi, fordi vi i vores dialog med vores faglige arbejdsgruppe bliver opmærksomme på, at der er nogle risikogrupper, som risikerer at udvikle særligt alvorlige sygdomme, siger hun.

Indtil i går lød det, at man kun kunne blive testet for coronavirus, hvis man havde svære symptomer, der er indlæggelseskrævende. Nu hedder de nye retningslinjer, at hvis man har moderate symptomer, så kan man også blive testet. Det er da en ændret strategi?

- Det har hele tiden været sådan, at dem med moderate til svære symptomer, de skulle ringe ned til deres læge. Hvis lægen vurderede, at det her kunne være tegn på coronavirus, så skulle de ind på hospitalet, se en læge, få en faglig vurdering – og så kunne de blive testet.

- Det nye er, at vi anbefaler, at der er en række risikogrupper med milde symptomer, som skal testes. Det er særligt ældre over 80 år og en række patienter, der har kroniske sygdomme. Der siger vi, at der er en risiko for, at de udvikler et sværere forløb. Derfor bør der være en lavere tærskel for, om de kan blive testet, siger Helene Bilsted Probst.

Professor: Glædeligt at vi tester flere

Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, kalder beslutningen om at teste flere for "glædelig".

- Det allervigtigste er at teste personer, der bliver indlagt på hospitalerne, så vi kan adskille den gruppe. Det næstvigtigste er at finde det sundhedspersonale, der måske er smittet, siger han.

Beslutningen om at teste flere blev meldt ud i går efter flere dages skriverier om en anbefaling fra Verdenssundhedsorganisationen WHO. Organisationen har anbefalet, at landene tester, tester og atter tester.

Men gjaldt opsangen fra WHO-generaldirektøren også Danmark?

Delvist nej, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

- Man skal ikke tolke det som, at det helt konkret gælder Danmark. Dr. Tedros adresserer en lang række lande i verden, som tester betydeligt mindre, end man bør gøre, og end vi gør i Danmark, sagde han i onsdags.

Indtil videre er 12.843 personer testet for coronavirus herhjemme ifølge dagens opdatering fra myndighederne. 1.450 personer er testet positive. Der regnes med et betydeligt mørketal, idet kun en snæver gruppe af borgere hidtil er blevet testet.

Til sammenligning har Sydkorea gennemført mere end 338.000 tests blandt landets mere end 51 milllioner indbyggere, fremgår det af den seneste opgørelse fra de sydkoreanske sundhedsmyndigheder.

Magnus Heunicke har beklaget, at de danske myndigheder ikke har taget imod et tilbud om at indkøbe test fra netop sydkoreanske leverandører. Den historie kan du læse mere om her.