Svensk nej til danske EU-ønsker

Den svenske regering overtager i morgen EU-formandskabet, og den har bestemt ikke tænkt sig at støtte Danmarks særlige ønsker på udlændingeområdet.

Sverige, som i morgen overtager EU-formandskabet for det næste halve år, har absolut ingen planer om at række Danmark en hjælpende hånd og genåbne en debat om det omstridte opholdsdirektiv.

Den danske regering har ellers forpligtet sig til at arbejde for at få direktivet ændret som del af en aftale med Dansk Folkeparti.

- Selv om der er stemmer i EU, som vil have en genforhandling af direktivet, så forudser jeg ikke en debat i den retning. Det er et fundamentalt spørgsmål. Retten til at bevæge sig frit er en grundlæggende rettighed i EU, siger den svenske migrationsminister, Tobias Billström, til en gruppe inviterede EU-journalister.

Frygt for misbrug

Siden sidste sommer har en trio bestående af integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen forsøgt at slå på tromme for en direktivændring i Bruxelles.

Danmark frygter øget risiko for misbrug, fordi EU-borgere efter den såkaldte Metock-dom altid har ret til at tage deres ægtefælle med, hvis de flytter til Danmark. Også selv om vedkommende ikke før har haft lovligt ophold i EU.

Ingen lydhørhed

Men de danske advarsler har svært ved at vinde lydhørhed i de øvrige EU-lande. Hos den borgerlige svenske regering og migrationsministeren fra det svenske konservative parti, Moderaterna, er det også småt med forståelsen.

- I Sverige har vi tilladt den form for familiesammenføring i mange år, og i alle disse år har vi aldrig haft en eneste sag. Jeg har svært ved at se problemet, siger Billström, som tilføjer, at et klart flertal af EU's 27 medlemslande er imod en genåbning af direktivet.

Regeringens udlændingeaftale med DF risikerer at blive mødt med endnu flere problemer, når EU-Kommissionen torsdag fremlægger en række retningslinjer for, hvordan opholdsdirektivet skal fortolkes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk