Svigt og overgreb mod børnehjemsbørn skal undersøges

Nu skal det klarlægges, om børnehjemsbørn skal have en undskyldning af staten.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag og kultur- og kirkeminister Joy Mogensen og ordførere har i dag aftalt kommissoriet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Karoline Lieberkind © Ritzau Scanpix)

Godhavndrengene har fået en officiel undskyldning, snart får grønlandske børn, der blev sendt til Danmark én, og en tredje undskyldning kan være på vej.

Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg skal stå for en historisk udredning af de forhold, som børn og voksne var udsat for på sær- og åndssvageforsorgens institutioner i perioden fra 1933 til 1980.

Resultatet af udredningen, der skal afleveres til Børne- og Socialministeriet i august 2021, vil vise, om der er grund til at give en officiel undskyldning.

- Vi ved, at der er nogle meget mørke kapitaler i vores samfund, hvor nogle af de mest udsatte og sårbare mennesker er blevet udsat for det, som vi i dag vil betragte som overgreb, lyder det fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

- De mørke kapitler vil vi gerne have frem for at kunne lave en vurdering af, om de skal have en undskyldning ligesom Godhavnsdrengene, siger hun

Udredningen ser på perioden fra 1933, hvor staten med Socialreformen overtog ansvaret for forsorgen og indtil 1980, hvor ansvaret blev udlagt til amter og kommuner.

Personer med psykiske og fysiske handicap eller særlige sociale probleme var anbragt på institutionerne.

Må ikke trække ud i mange år

- Forskerne vil sige, at det er kort tid til sådan en stor udredning, men det er klart, at der er et hensyn at tage til de nulevende mennesker, som har været udsat for ting, som vi med nutidens øjne synes er uhyrlige, siger Astrid Krag.

- Det betyder noget, at det ikke trækker ud i mange, mange år, så der ikke er nogen til at modtage undskyldningen, siger hun.

Det anslås, at cirka 20.000-30.000 personer var omfattet af sær- og åndssvageforsorgen, og at cirka halvdelen af disse var anbragt på en institution.

/ritzau/

Facebook
Twitter