Sygehusene får ikke hjælp af regeringen

Det er Regionerne og ikke regeringen, der skal rette hospitalernes økonomi op. Det siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen. Han fastslår, at vi har et regionalt sundhedsvæsen.

Herlev Hospital er blandt de sygehuse, som skal spare for at få økonomien til at hænge sammen. (Foto: © Jakob Andresen, DR København)

Regeringen har ingen planer om at redde landets sygehuse fra sparerunder og fyringer. Det er Regionerne, som må genoprette økonomien på de offentlige sygehuse.

Det fastslår sundhedsminister Jakob Axel Nielsen efter et åbent samråd i Folketingets sundhedsudvalg.

Regionerne har ansvaret

- Vi har et regionalt sundhedsvæsen. Det betyder, at regionerne har ansvaret for at styre sundhedsvæsnet. Og det er heldigvis et ansvar, de meget gerne står ved, siger sundhedsministeren.

Dermed afviser han presset fra SF og Socialdemokraterne. De to partier har krævet, at regeringen kommer de økonomiske trængte sygehuse til undsætning.

Jakob Axel Nielsen påpeger, at regionerne i år får 1,8 milliarder kroner ekstra i økonomiaftalen med regeringen. Og siden 2001 har hospitalerne ifølge ministeren fået godt 21 milliarder kroner ekstra.

Flere læger og sygeplejesker

Fra 2001 til 2009 er der ansat over 2900 flere læger og alene i 2008 blev der ansat 1100 flere sygeplejersker i 2008. Ventetiderne er faldet fra 90 dage til 60 dage.

Patienterne har desuden fået frit valg, og det holder regeringen fast i, påpeger sundhedsministeren.

- Folk bliver ikke mere syge af at have fået frit valg, siger Jakob Axel Nielsen.