Sygehusene går fri af omstridt sparekrav til næste år

Regeringen og DF er enige om at suspendere det omdiskuterede produktivitetskrav til regionerne i 2018.

Sygehusene skal næste år ikke løbe to procent hurtigere, som der ellers var lagt op til. Det er resultatet af en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Statens krav om at regionerne hvert år skal spare to procent - det såkaldte produktivitetskrav - suspenderes til næste år.

Det er resultatet af en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, oplyser finansminister Kristian Jensen (V).

- Vi har indgået en aftale om at suspendere det krav, der er på produktivet, siger han.

- Der har siden 1999 været et produktivitetskrav gennem skiftende regeringer. Det har hjulpet med at skaffe flere behandlinger, det har hjulpet med at få nedbragt ventelisterne.

Finansministeren fremhæver, at gennemsnitstiden på ventelisterne i 2001 var på 90 dage og nu er nede på 47 dage i gennemsnit.

Det er særligt Dansk Folkeparti, der har presset på for at få en aftale på plads, der sikrer samme økonomiske ramme til regionerne som i år.

Nu bliver produktivitetskravet så sparket til hjørne til næste år, mens tiden skal bruges på at udvikle en ny effektiviseringsmodel af sundhedsområdet.

Regeringen har afvist at ændre kravet

Det er finansminister Kristian Jensen og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som har mødtes med Dansk Folkeparti til forhandlingerne. De har hidtil afvist at ændre på kravet.

De har indtil i dag stået fast på, at der allerede var lavet en aftale med regionerne for næste års økonomi, hvor produktivitetskravet er en del af pakken.

At der nu er en aftale, der suspenderer kravet, glæder DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg er en rigtig glad formand for Dansk Folkeparti i dag, siger han og fortsætter:

- Vi må bare erkende, at det ikke virker, som det skal længere. Vi skal finde en bedre model. Vi har kæmpet for at få effektiviseringsmodellen væk i et stykke tid nu.

Der skal nu findes en ny model for, hvordan man skal effektivisere det danske sundhedsvæsen. Men sundhedsministeren understreger, at det er vigtigt, at kvaliteten bliver løftet.

- Der er ingen tvivl om, at når vi kigger på vores sundhedsvæsen, er den vigtigste opgave for regeringen at sikre, vi løfter kvaliteten for vores patienter, siger sundhedsminister Ellen Thrane Nørby.

Foruden Dansk Folkeparti er Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og SF modstandere af kravet.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har krævet, at kravet blev sløjfet allerede fra næste år.

Hun har ved tidligere lejligheder sagt, at man jo eksempelvis "ikke kan bede fødende om at føde to procent hurtigere".

Kravet er blevet kritiseret af læger, sygeplejersker og deres faglige organisationer for at betyde længere behandlingstid for patienterne og mindre tid til den enkelte patient på grund af færre resurser.

Produktivitetskravet har i år betydet, at regionerne har skulle effektivisere for 1,3 milliarder kroner. Siden 2007 har produktivitetskravet lydt på 2 procent. Tidligere var det 1,5 procent årligt.

FacebookTwitter