Sygemeldte Morten Østergaard stopper i politik: 'Det er med våde øjenkroge og vemod, at jeg skriver disse ord'

Efter sine krænkelsessager dropper den tidligere radikale leder at genopstille. Aarhus-kreds skal finde ny stemmesluger.

(ARKIV) Morten Østergaard meldte sin afgang efter et gruppemøde i den Sorte Diamant i København, hvor Sofie Carsten Nielsen overtog posten som politisk leder i Radikale Venstre. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Næste folketingsvalg bliver for første gang siden årtusindskiftet uden Morten Østergaard på stemmesedlen.

Det tidligere radikale leder, der i øjeblikket er på sygeorlov efter sin afgang som partiets topfigur i forbindelse med en række krænkelsessager, genopstiller ikke.

- Det er med våde øjenkroge og vemod, at jeg skriver disse ord, for det er et ufatteligt kapitel i min livshistorie, som nu lakker mod enden, for at give plads til et nyt, skriver han på Facebook.

Opslaget indeholder det brev, som han har sendt til Aarhus Radikale Vælgerforening, hvor han meddeler sin afgang efter mere end to årtier som folketingskandidat.

- Jeg har oplevet og opnået så meget i den tid. Mere end jeg nogensinde havde drømt om. Derfor har det været en svær beslutning, og måneders overvejelser ligger bag, skriver Morten Østergaard.

Han gik på sygeorlov fra Folketinget 12. oktober - få dage efter have forladt lederposten i partiet.

Det skete i forbindelse med et gruppemøde, hvor Morten Østergaard krøb til korset og erkendte, at det var ham, der havde taget partifællen Lotte Rod på låret.

Efterfølgende kom det så frem, at han havde fået tre reprimander på baggrund af sager om seksuel chikane.

I sit brev til vælgerforeningen undskylder han endnu en gang for sin opførsel.

- Jeg ville selvsagt have ønsket, at have afsluttet mit politiske lederskab på en anden måde. Jeg er led og ked af de fejl, jeg har begået, og de konsekvenser, de har haft for andre. Og jeg vil igen gerne undskylde til alle for det skete. Ansvaret er mit.

Hvad Morten Østergaards nye livskapitel rummer, løfter han ikke sløret for i sit brev.

Men han lufter tanken om at genoptage den erhvervskarriere, han var i gang med, da han blev valgt til Folketinget i 2005.

Morten Østergaard fortsætter sin orlov fra folketingsarbejdet og meddeler samtidig i sit opslag på Facebook, at han ikke står til rådighed for pressen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Dengang var han markedschef i Dafolo A/S i Aarhus, der leverer trykt og digital faglitteratur til skoler og dagtilbud.

- Jeg har vitterligt elsket det politiske arbejde fra start til slut. Men inspirationen er kommet fra livet fra udenfor murene. Og jeg er ofte kommet hjem fra besøg her og der med tanken om, hvor spændende det kunne være, at være en del af, hvis en dag man skulle noget andet.

- Jeg har aldrig forestillet mig et liv kun med politik. Jeg var jo faktisk i gang med en erhvervskarriere, da succesen for Jelved og håndtasken, gjorde mig til en del af gruppen i 2005.

Marianne Jelveds popularitet som radikal leder var med til at få Morten Østergaard valgt ind i Folketinget i 2005. I går meddelte 77-årige Jelved, at hun heller ikke genopstiller. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Aarhus-formand: 'En stor arv at løfte'

Vemod er også den følelse, som formanden for for Radikale Venstre i Aarhus, Klaus Bach Trads, sidder tilbage med efter Morten Østergaards udmelding.

- Det vækker jo mange mindre og følelser, når sådan en epoke slutter i lokal, radikal Aarhushistorie, siger han.

Det var i partiets ungdomsafdeling i Aarhus, at Morten Østergaard startede sit politiske liv, mens han gik i gymnasiet.

I 1999 blev han opstillet til Folketinget i Aarhus. Og seks år senere kom han ind, da Radikale Venstre gik fra ni til 17 mandater.

To år senere blev han forfremmet til næstformand i partiets folketingsgruppe.

- Han blev jo hurtigt en del af ledelsen i Det Radikale Venstre og har været med til at sætte retningen for partiet, siger Klaus Bach Trads.

Nu skal han og vælgerforeningen til at finde en afløser for Morten Østergaard. Og det bliver ikke let, lyder det fra formanden.

- Han fik jo 18.000 stemmer ved sidste folketingsvalg, hvor vi fik et af de bedste radikale valg i mands minde. Så der er en stor arv at løfte der.

'Klassisk Morten Østergaard'

Tidligere sekretariatschef og folketingskandidat Lars Nielsen er en af de personer i partiet, der har kendt Morten Østergaard siden 1990'erne.

Han er ikke overrasket over, at den tidligere politiske leder nu drager en ny konsekvens af sine handlinger og trækker sig ud af politik.

- Det her er klassisk Morten Østergaard. Han tænker næste skridt ordentligt igennem. Og jeg synes, det er både fornuftigt og logisk.

Lars Nielsen beskriver Morten Østergaard som en politiker med 'ild i røven', der insisterede på at modernisere partiets kommunikation med vælgerne.

- Det så man på den måde, som han drev politik på sammen med Uffe Elbæk dengang tilbage i Aarhus, hvor de satte dialoghuse op. Og det fortsatte, da han var leder, hvor han fandt på en masse kampagner.

(ARKIV) Morten Østergaard førte en valgkampagne i 2019, hvor han blandt andet sov på sofaer og i gæsteværelser hos danskere rundt omkring i landet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Mange af hos husker nok, hvordan han overnattede i udsatte områder og i protest svømmede til Lindholm (fra Kalvehave i forbindelse med debatten om placeringen af et omdiskuteret udrejsecenter for asylansøgere, red.).

Lars Nielsen beskriver desuden Morten Østergaard som en skarp forhandler.

- Det ved man i mange partier. Og han er samtidig en type, der har en nærmest ubegrænset energi.

Ifølge Lars Nielsen er der mange døre, der står åbne for Morten Østergaard.

- Før politik kom han fra den digitale verden. Det er jo ikke blevet mindre interessant. Og når man samtidig har interessen for politik, så tror jeg, der er mange muligheder.

DR Nyheder har efterspurgt et interview politisk leder af Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen. Meldingen fra partiet er, at hun ikke ønsker at give interview om Morten Østergaards udmelding, men ventes at komme med en skriftlig kommentar.