Nu skal vi tage imod ukrainske flygtninge - det koster støtte til Syrien, Bangladesh og Mali

Udviklingslande må undvære millioner i bistand, som i stedet skal gå til at modtage ukrainske flygtninge. Udviklingsministeren kalder omprioriteringen 'så hensynsfuld som mulig'.

Landeprogrammer i blandt andet Bangladesh er et af de steder, der skal undvære udviklingsbistand i år. Pengene går i stedet til at modtage ukrainske flygtninge. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix Denmark)

Nogle af de lande og projekter, der hvert år modtager millioner af kroner fra Danmark i form af udviklingsbistand, må undvære på grund af krigen i Ukraine.

Det er penge, der eksempelvis skulle gavne i tredjelande som Syrien, Bangladesh og Mali, som regeringen vil bruge på at modtage ukrainske flygtninge.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) siger, at situationen i Ukraine kræver et særligt ansvar fra Danmark, fordi vi er "et nærområde".

Og det er nødvendigt, mener udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).

- Det, der er Danmarks, Europas og Ukraines situation lige nu, det er den største flygtningekrise i min levetid i Europa. Derfor skal vi ind og se på, hvordan det er, vi får løst den her opgave. Det er regeringens linje, siger han.

- Det er den særlige situation, der påkalder sig helt særligt ansvar fra dansk side, og det løfter vi blandt andet på den her måde.

Minister:'Vi er selv er blevet et nærområde'

At hjælpe ukrainerne er en del af den udviklingspolitiske strategi, siger ministeren, fordi Ukraine "er et nærområde til Danmark".

- Vi synes, at indsatsen i nærområder er vigtig, og derfor beder vi for eksempel også Uganda og Kenya - og vi hjælper dem med det - tage sig af de flygtninge, der kommer fra Sydsudan og Somalia. Nu er det vendt om til, at vi selv er blevet et nærområde. Og det betyder, vi bruger humanitær indsats, midler fra udviklingsbistand, til at hjælpe den flygtningekrise, der er i Danmark og i vores nærområde, siger Flemming Møller Mortensen.

Regeringen har fremlagt en liste over de projekter, som må undvære pengene, og de plagte projekter, som ikke bliver søsat før til næste år.

Her fremgår det blandt andet, at landeprogrammerne for Syrien og dets nærområder må undvære 50 millioner kroner, Burkina Faso 157 millioner kroner, Mali 70 millioner kroner og Bangladesh vil miste 100 millioner kroner.

'Så hensynsfuldt som muligt'

De omkring to milliarder kroner fra udviklingsbistanden til modtagelse af ukrainske flygtninge er baseret på, at der kommer 20.000 flygtninge til Danmark. Det tal vil dog reelt blive meget større, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Pengene, der bliver omprioriteret, skulle eksempelvis have gavnet i et land som Mali. (Foto: PAUL LORGERIE)

Regeringen har forsøgt at tage pengene fra indsatser, hvor konsekvenserne bliver mindst mulige, lyder det fra udviklingsministeren.

- Vi har været i gang med en tættekam de seneste døgn for at finde ud af, hvordan kan vi lave en omprioritering, hvor vi tager størst muligt hensyn til det, der er den udviklingspolitiske strategi, de aftaler, vi har med vores partnerskaber, og også de aftaler, vi har internationalt.

Til et spørgsmål om, hvorvidt omprioriteringen ikke blot vil forværre situationen for dem, pengene bliver taget fra, svarer udviklingsminister Flemming Møller Mortensen:

- Med stor hjælp fra vores ambassader og i ministeriet har vi fået lavet en hensynsfuld omprioritering, der er nødvendig for at yde den rigtige indsats for de forfærdelig mange ukrainske flygtninge, siger han.

- Vi har forsøgt at være så hensynsfulde som overhovedet muligt, så det afværger, at det får de store negative konsekvenser.