Det vil koste samfundet 270 milliarder kroner at sænke den ugentlige arbejdstid fra 37 til 30 timer, som Alternativet foreslår i sit partiprogram.
Det viser beregninger fra tænketanken Kraka.
- Det svarer nogenlunde til det samlede offentlige forbrug til sundhedssektoren, undervisningssektoren og forsvaret. Det ville være uden historisk fortilfælde, hvis man lavede sådan et indgreb, siger Krakas forskningschef, Kristian Thor Jakobsen, til DR Nyheder.
Færre penge til velfærd
Tænketanken anslår, at Danmarks bruttonationalprodukt bliver reduceret med 14 procent, hvis arbejdsugen sættes ned til 30 timer. Eller omregnet; 48.000 kroner om året per person.
- Hvis folk får udbetalt mindre, fordi man går ned i arbejdstid, betyder det også, at der er skatteindbetalinger, man har i dag, som vil forsvinde i fremtiden, siger Kristian Thor Jakobsen.
Med andre ord vil det offentlige have færre penge til de velfærdsydelser, vi har i dag, lyder konklusionen fra Kraka.
Alternativet: Allerede mange der ikke arbejder fuld tid
Alternativets arbejdsmarkedsordfører og folketingskandidat i Østjylland Josephine Fock anerkender ikke til fulde regnestykket.
- For det første tager de (Kraka, red.) ikke højde for, at der er rigtig mange mennesker i dag, der ikke arbejder fuld tid. Og her har de beregnet som om, hele arbejdsstyrken arbejdede fuld tid, siger Josephine Fock til DR Nyheder.
For det andet, indvender Alternativets spidskandidat, glemmer Kraka de afledte effekter af en lang arbejdsuge.
- Hvor mange mennesker er det, der er indlagt og dør på grund af stress? Og der kan jeg sige, at årligt bruger vi 14 milliarder kroner på indlæggelser og afledte effekter af stress, siger Josephine Fock.
Det virker i Göteborg
Tanken bag Alternativets forslag - der skal indføres over ti år gennem aftale med arbejdsmarkedets parter - er, at der skal flere i arbejde.
Så en kortere arbejdsuge vil desuden spare samfundet penge til kontanthjælp, dagpenge og beskæftigelsesindsats, lyder ræsonnementet.
Som inspiration nævner Josephine Fock Toyota i Göteborg, der forsøgsvis har nedsat arbejdstiden fra otte til seks timer om dagen:
- Og det har forøget produktiviteten med 20 procent. Og de har fået færre sygedage og flere kunder i butikken.
Hvorfor skulle man så ønske fuldtidsansatte?
Kraka anerkender, at udgifter til sygdom og stressramte samt det faktum, at ikke alle i dag arbejder fuld tid, vil ændre regnestykket. Men hvor meget vil forskningschefen ikke gætte på:
- Det har jeg virkelig ingen idé om. Jeg vil være overrasket, hvis det er et par milliarder, men jeg ved det ikke, siger Kristian Thor Jakobsen.
Kraka køber til gengæld ikke ideen om, at en ansat på 30 timer vil være lige så produktiv som en på 37.
- Hvis det virkelig skulle være tilfældet, må man forundres over, at der i dag er virksomheder, der ønsker fuldtidsansatte, siger Kristian Thor Jakobsen.
S: Nej tak
Alternativet peger på Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister i en kommende regering. Men til forslaget om en 30 timers arbejdsuge, er det ikke meget støtte at hente fra Socialdemokraterne.
- Det vil præcis betyde et kraftigt velstandsfald for os som samfund. Og vil jo betyde, at vi får færre penge til at betale for sygehuse, skoler og daginstitutioner og alt det andet, som udgør et stærkt fælles velfærdssamfund, siger finansordfører Jesper Petersen.
Hverken SF eller Enhedslisten ønsker at kommentere forslaget.