Tænketank: Det er ikke nødvendigvis dårligt at de rige bliver rigere

Selv om uligheden er steget i Danmark, er det ikke ensbetydende med, at de fattigste har fået det dårligere, forklarer forskningschef i Kraka.

Enhedslisten og Johanne Schmidt-Nielsen vil have fokus på den stigende ulighed, når finansloven skal forhandles på plads til efteråret. (© DR)

Enhedslisten ser en voksende ulighed som en af de største trusler mod det danske samfund.Partiet vil derfor arbejde for at få emnet på dagsordenen, når finansloven skal forhandles til efteråret.I tænketanken Kraka, som Politiken sammen med en række organisationer og virksomheder står bag, bekræfter forskningschef Kristian Thor Jakobsen, at uligheden igennem de sidste 10-12 år har været stigende. En tendens, der har været generel for de vestlige lande.

- I Danmark har der været nogle skattelettelser, som har gjort, at uligheden stiger, fordi man har tilgodeset folk, der er i beskæftigelse frem for dem, som er på overførelsesindkomst, forklarer han.Derudover har der ifølge Kristian Thor Jakobsen været store afkast på investeringer som aktier, hvilket typisk kommer den rigere del af befolkningen til gode.Præsenterer tiltag på gruppemødeEnhedslisten afholder fredag deres sommergruppemøde. Her har man fået udarbejdet en analyse, der kortlægger danskernes formue og viser, at den rigeste procent sidder på en fjerdedel af formuerne.Partiet vil blandt andet annullere dagpengereformen, give et økonomisk løft til de fattigste grupper, lempe skatten for de laveste indkomster og øge den for de største, for at gøre noget ved det de kalder et "enormt socialt problem".

Kristian Thor Jakobsen mener dog ikke, at en stigende ulighed siger noget om, hvorvidt de svageste har fået det værre.- Det er ikke noget med, at bare fordi familien Kirk i Lego har fået flere penge, så er der nogle i Holstebro, som går sultne i seng. Det er et relativt begreb, forklarer han.Stigende formuer ikke nødvendigvis dårligtEnhedslisten mener, at en voksende ulighed er med til at skade den økonomiske udvikling i Danmark.Ifølge Kristian Thor Jakobsen kan man ikke sige med sikkerhed, at voksende formuer ikke skaber vækst.

Flere af de rigeste i Danmark driver nemlig en række danske virksomheder, og hvis de rigeste bliver rigere, kan det også skyldes deres virksomheders succes.- Det afføder forhåbentligt nok arbejdspladser til nogle danskere, så på den måde er det ikke alene en dårlig ting. Det kan man slet ikke sige, synes jeg.

Facebook
Twitter