Tænketank: Konservativ fremtidsplan mangler 71,7 milliarder kroner

De Konservatives 'Vision 2034' giver et underskud på 71,7 milliarder kroner årligt, viser beregninger fra den liberale tænketank CEPOS. De konservative tvivler på beregningerne.

Søren Pape Poulsen indrømmer, at de Konservative ikke har gennemregnet partiets vision for 2034, men tvivler på at den er underfinansieret.

En kæmpe ændring af det danske samfund.

Sådan blev den konservative fremtidsplan ’Vision 2034’ lanceret i sidste uge. Men ifølge nye beregninger fra den liberale tænketank CEPOS vil der årligt mangle 71,7 milliarder kroner, hvis planen skal kunne realiseres i år 2034.

Står det til de konservative, skal planen være fuldt indfaset i 2034. Det vil blandt andet indebære, at selskabsskatten skal ned på nul og børnepengene kun skal være for dem med lav indkomst. Planen lægger også op til, at der skal indføres en flad skat på 33 procent for alle borgere, fjernes 300.000 offentlige job og tilføres flere penge til Forsvaret. Alt i alt giver det et markant underskud, som undrer cheføkonom i CEPOS, Mads Lundby Hansen:

- Vi anbefaler, at alle partier finansierer deres initiativer krone for krone, for vi har bestemt ikke brug for uholdbare offentlige finanser i Danmark, siger han

CEPOS: Planen er egentlig god

På trods af de manglende milliarder er Mads Lundby Hansen dog generelt positiv over for de konservatives plan.

- Planen indeholder en række gode initiativer – herunder den flade skat på 33 procent, afskaffelsen af selskabsskatten og efterlønnen. Det er initiativer, der mærkbart vil øge produktiviteten og beskæftigelsen, siger han og understreger, at det bestemt burde være muligt for partiet at finde besparelser for 72 milliarder kroner årligt.

Udvalgte poster fra de Konservatives 'Vision 2034'

Skattelettelser

Flad skat på 33 procent - 24,5 mia.kr

Afskaffelse af registreringsafgift - 8,0 mia. kr.

Selskabsskat på 0 procent - 29,0 mia.kr

Ejendomsværdiskat afskaffes - 9,9 mia.kr

Grundskyld afskaffes - 24,6 mia.kr

Forsvarbudgettet hæves til 2% af BNP - 16,7 mia.kr

Budgetforbedringer

Ny avanceskat på boligsalg - 9,7 mia.kr

Børnecheck målrettes laveste indkomster - 8,2 mia.kr

Udfasning af folkepensioner for folk med høj formue - 6,5 mia.kr

300.000 færre offentligt ansatte - 27,0 mia.kr

Kilde: CEPOS

Ifølge CEPOS vil en gennemførelse af visionen betyde, at staten mister indtægter på 127,4 milliarder kroner. De Konservatives ønskede besparelser på efterløn, dagpenge, folkepension og 300.000 færre offentligt ansatte vil dog kun give besparelser for statskassen på 55,7 milliarder kroner, viser beregningerne fra CEPOS.

- Så vi savner flere konkrete tiltag til, hvor de konservative vil finde de mange penge, siger Mads Lundby Hansen.

Pape: Vi har ikke gennemregnet visionen

Den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, stiller sig stærkt tvivlende overfor, hvorvidt tænketankens beregninger er korrekte:

- Det kan man ikke regne ud, for vi har jo ikke lagt en plan frem, hvor vi har præciseret, hvornår de forskellige ydelser vil blive udfaset, siger han i aftenens udgave af ’Vi ses hos Clement’ på DR2.

At den konservative vision for 2034 ikke gennemregnet i kroner og ører, benægter dog Søren Pape Poulsen ikke. Han mener, at visionen er et pejlemærke for partiet, fordi det er ”vigtigt for et parti at have nogle visioner at måle sin politik op imod.”

Søren Pape Poulsen, I ønsker at afskaffe selskabsskatten, I ønsker en flad skat på 33 procent, og I ønsker at afskaffe grundskylden. Når man vil fratage staten så voldsomme indtægter, så kan det vel ikke undre, at der kommer til at mangle nogle penge?

”Derfor skal man jo så fratage staten nogle udgifter, så det går op”, siger Søren Pape Poulsen og henviser til de 300.000 offentlige job, som i fremtiden skal varetages af private aktører, hvis det står til de Konservatives fremtidsvision.

'Vi ses hos Clement' bliver sendt i aften klokken 21:45 på DR 2.