Tænketanke: Liberal Alliances økonomiske plan bygger på stigende boligskatter

En hidtil overset detalje viser, at ejendomsskatterne vil stige med op mod seks milliarder i Liberal Alliances 2025-plan. Partiet lover dog, at skattestoppet fortsætter.

Ole Birk Olesen (LA) er ikke bekymret over, at partiet ikke har indregnet udgifter til at bremse stigende boligskatter i sin store plan for 2025. Partiet lover at bruge overskydende penge til at bevare skattestoppet. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Liberal Alliance har tilsyneladende glemt, at partiet er imod skattestigninger.

I hvert fald har de ikke bedt Finansministeriet om at tage højde for, at partiet gerne ser fastfrysningen af boligskatten fortsætte efter 2020.

Derfor har Finansministeriet gennemregnet partiets økonomiske plan med udgangspunkt i stigende boligskatter efter 2020.

Det bekræfter Finansministeriet i en mail til DR Nyheder.

Udregninger fra Arbejderbevægelses Erhvervsråd og den uafhængige tænketank Kraka viser, at Liberal Alliances forglemmelse skaber et hul på op mod seks milliarder kroner i partiets 2025-plan.

En plan, der er det helt centrale element i partiets igangværende valgkamp.

Mangler seks milliarder

Skattestoppet har siden 2002 fastfrosset ejendomsværdiskatten i kroner og øre, og Venstre og Socialdemokraterne siger i dag, at de ønsker at forlænge skattetoppet på boliger frem til 2025.

Men Finansministeriets beregninger af Liberal Alliances økonomiske plan for fremtiden tager udgangspunkt i, at ejendomsbeskatningen i årene efter følger udviklingen på huspriserne.

Det betyder ifølge Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at der gemmer sig en ubetalt ekstraregning i Liberal Alliances plan for 2025.

- Hvis Liberal Alliance ønsker at fortsætte deres skattestop, som de har givet udtryk for, så kommer de til at mangle 400 millioner kroner i 2020, 800 millioner i 2021, og i 2025 vil de mangle to milliarder kroner, siger han.

I alt ender den samlede regning på seks milliarder kroner.

Jens Hauch, som er vicedirektør i tænketanken Kraka, bekræfter hullet i planen. Han når frem til et lidt lavere beløb, men ekstraregningen er stadig i milliardklassen, understreger han.

- Hvis man tager udgangspunkt i partiets politik, så må vi gå ud fra, at de gerne vil lave yderligere skattelettelser, og nu mangler de så pengene til det, siger Jens Hauch.

Liberal Alliance er ikke bekymret

Økonomien i Liberal Alliances plan for det danske samfund i 2025 vil ifølge Finansministeriets beregninger skabe 216.000 nye job i det private erhvervsliv. Partiet lægger herudover op til at slanke den offentlige sektor med 92.000 ansatte.

Den uforudsete udgift på seks milliarder kroner til at bremse stigende boligskatter bekymrer ikke Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen.

- Vi ønsker, at skattestoppet på ejendomsværdiskatten skal fortsætte frem til 2025, og da vi har et overskud på 7,8 milliarder kroner i 2025, er det intet problem at finansiere det, siger Ole Birk Olesen.

Ifølge Finansministeriet har Liberal Alliance ellers kun et økonomisk råderum på 2,5 milliarder kroner i 2025, men der er mere at komme efter, mener Ole Birk Olesen.

Han hentyder til, at Finansministeriet ikke har indregnet partiets planlagte besparelse på den aktive beskæftigelsesindsats. Den løber ifølge partiet selv op i 5,3 milliarder kroner i 2025.

S: Planen er et fantasifoster

Men Liberal Alliances garanti om, at skattestoppet skal fortsætte efter 2020, møder kun en hovedrysten hos Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen.

- Det tyder på, at de enten ikke vil sige, hvordan tingene ser ud i deres økonomiske plan, eller at den ikke er gennemarbejdet, selvom partiet bygger hele sin valgkamp op omkring den, siger han og henviser til, at formanden for Produktivitetskommissionen, Peter Birch Sørensen, for nylig trak en udtalelse tilbage.

Liberal Alliance vil i planen også spare 10 procent i den offentlige sektor og henviser til netop Produktivitetskommissionens rapport fra foråret 2014. Men ifølge Peter Birch Sørensen er den kobling langt fra sikker.

- Det viser, at Liberal Alliances plan er et fantasifoster, der er at sammenligne med et sandslot. Det holder ikke til ret store påvirkninger, siger Jesper Petersen. 

Facebook
Twitter