TÆT PÅ Pernille Vermund: Nye Borgerlige vurderer ikke mennesker på deres hudfarve

Frihed er den vigtigste danske værdi, mener Nye Borgerliges medstifter, der fredag svarede på spørgsmål fra dr.dk's brugere.

Kristne har ingen problemer med at underordne sig vores demokrati. Tværtimod, svarede Pernille Vermund under dagens debat. (Foto: © Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Nye Borgerlige har fanget danskernes opmærksomhed med en flygtningepolitik, der skal være strammere end Dansk Folkepartis.

Tonen er for hård, mener nogle og beskylder partiet, der vil afskaffe racismeparagraffen, for at være racistisk.

Fredag eftermiddag svarede partiformand Pernille Vermund på svar fra dr.dk's brugere om blandt andet racisme.

Hvad er dit bedste modargument, når folk beskylder Nye Borgerlige for at være et racistisk parti?

- At vi ikke vurderer mennesker på deres hudfarve, lød det korte svar fra Pernille Vermund.

En stor del af de mange spørgsmål drejede sig om integration, asyl og tro. For hvordan hænger Nye Borgerliges forslag om et tørklædeforbud i skolerne sammen med den danske overbevisning om religionsfrihed, ville en bruger vide.

Det hænger ifølge Pernille Vermund sammen med, at "man kan dyrke sin tro i privaten". Det svar gav anledning til et opfølgende spørgsmål:

Du siger, at muslimer skal dyrke deres tro i privaten. Gælder dette også kristne? Må de ikke længere bære kors på offentlige arbejdspladers?

- Kristne har ingen problemer med at underordne sig vores demokrati. Tværtimod, svarede Pernille Vermund.

Vi vil skubbe islam tilbage i privaten

Meldingen om et tørklædeforbud affødte flere spørgsmål. For hvad er formålet egentlig med at forbyde den muslimske beklædningsgenstand?

- Vi vil skubbe islam tilbage i privaten. Derfor vil vi ikke tillade, at piger og kvinder bærer muslimske tørklæder på offentlige skoler og uddannelsesinstitutioner samt på offentlige arbejdspladser.

Pernille Vermund blev også spurgt om dagpengesystemet, der ifølge Nye Borgerlige skal forenkles. Om kontanthjælpen, der ifølge partiet skal målrettes de, "der midlertidigt står uden for arbejdsmarkedet - og ikke bruges til mennesker, der er for syge til at arbejde".

- Og så skal den være til at leve af - men ikke højere, end at det til hver en tid bedre kan betale sig at arbejde.

Men hovedparten af spørgsmålene drejede sig om indvandring, menneskesyn, racisme og det yderste højre.

Tager I i Nye Borgerlige skarpt afstand fra det nynazistiske parti, Danskernes Parti?

- Jeg har samme foragt for nazisme og nynazisme, som jeg har for islamisme, kommunisme og andre totalitære styreformer svarede Pernille Vermund, der ikke tvivlede, da hun blev spurgt til den vigtigste danske værdi.

- Frihed.