Tag gratis med 53 færgeruter fra i dag og resten af måneden

Færgeselskaber, som sejler gratis med cyklister og gående, får manglende billetindtægter dækket af staten.

Som en del af den såkaldte sommerpakke tilbyder 53 færgeruter i Danmark gratis rejser for alle gående og cyklister i hele juli. (Foto: Henning Bagger /Scanpix © Ritzau Scanpix)

Alle 53 færgeruter i Danmark er gratis for cyklister eller gående i juli måned.

Det skriver Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeriet oplyser, at de 53 gratis ruter dækker over alle landets indenrigsfærgeruter. I august og september bliver ruterne billigere for alle - også for biler.

- Det er meget positivt at mærke, hvordan vi alle ønsker at give hinanden de bedste forudsætninger for en god sommerferie herhjemme, nu når grænserne ikke er så åbne, som vi er vant til, udtaler transportminister Benny Engelbrecht (S).

De gratis færgeruter er et led i den såkaldte sommerpakke, som Socialdemokratiet, Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet står bag.

Ordningen gælder for alle indenrigsfærgeruter - det vil sige færger, der sejler mellem to danske havne. Ruten mellem Rønne på Bornholm og Ystad i Sverige er således ikke inkluderet.

Diverse turbåde og oplevelsessejladser er heller ikke en del af ordningen, oplyser Transport- og Boligministeriet.

Skal hjælpe turisterhverv

Den skal hjælpe turismeerhvervet, som er hårdt ramt af coronakrisen og udsigten til færre udenlandske turister.

Danske Rederiers viceadministrerende direktør, Jacob K. Clasen, fortæller, at man forventer, at mange danskere vil benytte sig af de gratis færgeoverfarter.

- Der går en færge til eller fra en dansk havn hvert eneste minut, så der skulle være rig mulighed for at bruge en af gratisbilletterne til at hoppe på en af færgerne til de mange skønne øer, vi har rundt omkring i sommerlandet, udtaler Jacob K. Clasen i en pressemeddelelse.

Det har været op til færgeselskaberne selv, om de vil udbyde gratis rejser. Hvis de deltager, får de efterfølgende den manglende billetindtægt dækket af staten.

Med sommerpakken blev partierne blandt andet også enige om at sætte en million ekstra billige Orange-billetter til salg og 50.000 rejsepas. Passene giver otte dages fri rejse med kollektiv transport. Alle rejsepas er udsolgt.

Færge var tæt på at sige nej tak til gratistilbud

Østre Færge fra Hammer Bakke til Orø blev den sidste færge i landet, der tilsluttede sig partiernes sommerpakke om gratis færger til cyklende og gående i juli måned.

Michael Kousted, der er direktør for den lille kabelfærge, frygtede indtil i går, at ordningen kom til at koste ham penge.

I ansøgningen til ordningen skulle rederierne estimere antallet af passagerer, der ville komme med ombord, og det var ikke let, fortæller Michael Kousted, der var tæt på at sige nej til at være med i ordningen.

- Vi havde svært ved at vurdere, hvor stor en succes ordningen bliver, fortæller han.

Alligevel lykkedes det i går eftermiddags for Michael Kousted at indgå et forlig med Transportstyrelsen, så han nu også er en del af den såkaldte sommerpakke.

Derved kan gående og cykellister nu komme gratis med alle 53 færgeruter i landet.

- Vi ville være meget kede af, at vi skulle være anledningen til, at der ikke kom en masse mennesker til Orø, fortæller direktøren om at sige ja til ordningen i sidste øjeblik.

Gratis ordning i den travleste måned

Selvom tilbuddet er fint, rummer ordningen også udfordringer, mener Lars Hansen, der er konstitueret formand i Småøernes Færgeselskaber.

- Jeg har et lidt ambivalent forhold til det her. Det kommer ikke særligt belejligt. I forvejen er vi presset i juli måned, så spørgsmålet er, hvor mange flere vi egentlig kan få med ombord, fortæller han.

Formanden peger på, at ordningen havde været mere favorabelt for de mindre rederier, hvis gående kunne komme gratis ombord i august og september.

- Der ville vi have haft mere plads. At lægge sådan en ordning ind i den travleste periode, vi har i hele året, er ikke godt. Der er nogle, der ikke vil komme med ombord, fordi vi har et begrænset antal pladser, og nogle færger har ikke reservation, fortæller han.

Opdateret klokken 10:14 med med Østre Færge og Småøernes Færgeselskaber.

Her er listen over gratis færgeruter:

  • Sjællands Odde-Ebeltoft, Sjællands Odde-Aarhus, Køge-Rønne, Gudhjem-Christiansø, Hundested-Rørvig, Havnsø-Sejerø, Holbæk-Orø, Kalundborg-Samsø, Stigsnæs-Agersø, Stigsnæs-Omø, Stubbekøbing-Bogø, Bandholm-Askø, Fejø-Kragenæs, Femø-Kragenæs, Tårs-Spodsbjerg, Fåborg-Søby, Fåborg-Avernakø-Lyø, Svendborg-Ærøskøbing, Svendborg-Skarø-Drejø, Rudkøbing-Marstal, Rudkøbing-Strynø, Assens-Baagø, Søby-Fynshav, Bøjden-Fynshav, Ballebro-Hardeshøj, Barsø Landing-Barsø, Aarø-Aarøsund, Snaptun (Horsens)-Endelave, Hov-Samsø, Hov-Tunø, Hammer Bakke-Orø, Grenaa-Anholt, Udbyhøj Nord - Udbyhøj, Syd Hals-Egense, Frederikshavn-Læsø, Feggesund overfart Næssund overfart, Hvalpsund-Sundsøre, Branden-Fur, Kleppen-Venø, Thyborøn-Agger, Esbjerg-Fanø, Livø-Rønbjerg, Mellerup-Voer, Marstal-Birkholm, Faaborg-Bjørnø, Aalborg-Egholm, Hjarnø-Snaptun, Kulhuse-Sølager Seahawk (Øhop Sydfyn), Hjarnø-Alrø, Havnsø-Nekselø, Svendborg-Hjortø

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk