Tallene er positive: Regeringen er klar til at genåbne hurtigere end planlagt

Statsminister Mette Frederiksen (S) mødes med partierne på et videolink i aften for at drøfte en yderligere genåbning.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afholder pressebriefing i Spejlsalen i Statsministeriet om Covid-19 i Danmark.

Påsken har ikke kun været fyldt med solskin og fridage for de fleste. Den har også leveret positive nyheder for regeringen.

Tallene for antallet af smittede, indlagte og kritisk syge går fortsat i den rigtige retning - og det får nu statsminister Mette Frederiksen (S) til at varsle et hurtigere tempo for genåbningen af samfundet - omend hun ikke er klar til at sige, hvad der kan åbne.

- De tal er bedre, end vi havde turdet håbe på. De er også bedre end det, vi havde forventet, siger Mette Frederiksen.

- Den kontrakt, vi danskere er lykkedes med at indgå med hinanden, den ser ikke alene ud til at have nyttet. Den ser også ud til at have virket, siger hun videre.

Derfor vil regeringen nu åbne mere op, end der ellers blev meldt ud på et pressemøde i sidste uge, hvor blandt andet dagplejer, vuggestuer, børnehaver og skolegangen for de yngste børn fik en åbningsdato - i morgen.

- Det betyder også, at vi kan gøre mere i fase 1 i genåbningen af Danmark en smule større end forventet, siger Mette Frederiksen, der kalder udviklingen i antallet af smittede for "overraskende".

Ifølge Kåre Mølbak, der er faglig direktør for Statens Serum Instituts Infektionsberedskab, er det muligt at gennemføre yderligere åbningstiltag, mens antallet af smittede og indlagte fortsat forventes at falde. Det viser de matematiske modeller, som Seruminstituttet har gennemført i påsken.

Herunder kan du se den seneste status på antallet af smittede. Artiklen fortsætter efter grafikken.

Nu skal partiledere til forhandlingsbordet

Indtil videre er det ikke afklaret, hvad der yderligere kan åbnes op. Det vil bero på en forhandling med partierne i Folketinget - og derfor er regeringen ikke konkret på, hvad der kan genåbne tidligere.

Mette Frederiksen (S) mødes med partilederne på videolink i aften mellem klokken 18 og 19 for at drøfte, hvordan fase 1 kan udvides. På pressemødet understreger hun, at det vil ske med fokus på dansk økonomi.

- Vores prioritet er, at det er arbejdspladser, vi fortsat har fokus på, siger hun.

Statsministeren understreger, at regeringens prioritet er at åbne de steder, hvor det dels er sundhedsmæssigt forsvarligt og giver mening i forhold til Danmarks økonomi.

I sidste uge forlød det ellers, at eksempelvis frisører og cafeer tidligst ville kunne åbne i den næste fase, som regeringen planlægger at træde ind i efter den 10. maj.

Mette Frederiksen afviser imidlertid, at regeringen har overreageret ved at lukke alt ned.

- Nej, vi har ikke overreageret. Jeg mener, vi har gjort det modsatte. Vi har vist handlekraft, og vi har gjort det på det rigtige tidspunkt. Vi er et af de lande i verden, der ikke er i nærheden af at opleve de alvorlige ting, man ser i andre lande.

- Dermed kan vi have reddet menneskeliv og undgået nogle af de meget alvorlige situationer, vi ser i andre lande, siger statsminister Mette Frederiksen.

Hospitaler åbner også for behandling

I går aftes blev regeringen enig med Danske Regioner, Kommunernes Landsforening (KL) og De Praktiserende Læger (PLO) om at genåbne sundhedsvæsenet delvist.

Aftalen betyder, at sundhedsvæsenet stille og roligt skal begynde at åbne for alle de behandlinger, der er udsat. Hvilke behandlinger der står først i køen, er indtil videre uklart.

Regeringen forsøgte ellers at lave en aftale med et bredt flertal i Folketinget om, hvordan man skulle genåbne dele af sundhedsvæsenet. De forhandlinger brød imidlertid sammen i går aftes.

Over påsken er antallet af indlagte fortsat med at falde. I går var 380 personer indlagt på et hospital smittet med coronavirus mod 388 personer påskedag.