Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Tavse partiledere forlader Marienborg efter maraton-forhandlinger

Knap syv timers krisemøde er slut. Kort før midnat forlod de blå partiledere Marienborg. Ifølge DR Nyheders politiske analytikers oplysninger har Eva Kjer ikke fyldt så meget ved forhandlingerne.

Lys på Marienborg sent torsdag den 25 februar, da forhandlinger mellem partilederne i blå blok stadig var i fuld gang. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Efter et par højdramatiske politiske døgn forsøgte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag aften at få samling på de blå tropper på Marienborg.

Knap syv timers forhandling med De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen (K), og lederne af de øvrige blå partier, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, blev det til. Et kvarters tid før midnat rullede sorte biler ud af slotsgården. Passagererne havde ikke noget at sige om aftenens begivenheder.

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

DR Nyheders politiske analytiker, Christine Cordsen, ventede ved Marienborg det meste af aftenen og forsøgte via sit netværk at danne sig et overblik over situationen. Det var ikke meget, der slap ud, men:

- Det, jeg hører, er, at der har været en rimelig god stemning, Når de har siddet så mange timer, så er det jo fordi, de kan tale sammen, siger Christine Cordsen.

- Men det er alt for tidligt at konkludere noget som helst, understreger hun.

Taler ikke om Eva Kjer endnu

En af grundene, til at stemningen har været forholdsvis god, kan være, at hele årsagen til at de har været samlet på Marienborg - nemlig miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) - ikke var det primære emne ved forhandlingsbordet.

- Som jeg hører det, har de kun snakket om tillægsaftalen til landbrugspakken. De har ikke taget fat på det mere sprængfarlige om Eva Kjer Hansen endnu, siger Christine Cordsen.

- De har angiveligt også talt om samarbejdet mellem partierne, men ikke om Eva Kjer Hansen, understreger DR Nyheders politiske analytiker.

Eva Kjer Hansen var ellers med på Marienborg, ligesom en række ordførere fra de andre partier også var. Men Kjer og ordførerne sad ifølge Christine Cordsens oplysninger i et andet lokale end partilederne.

Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen kunne så forlade forhandlingsrummet for at konsultere kollegaerne, hvis det var nødvendigt.

Det er ifølge Christine Cordsen langt fra sikkert, at en tillægsaftale eller afklaring omkring Eva Kjer Hansens fremtid er lige om hjørnet.

- Der kan gå flere dage, før vi hører noget, vurderer hun.

Onsdag den 2. marts skal Folketingets medlemmer stemme om et mistillidsvotum til Eva Kjer Hansen. De Konservative har hele torsdag holdt fast i, at partiet stadig har mistillid til miljø- og fødevareministeren.

Den omstridte landbrugspakke blev vedtaget i folketingssalen torsdag eftermiddag.