Tesfaye flytter børnene ud af Sjælsmark. Men 'næste skridt er Kastrup Lufthavn'

Børnefamilierne skal flyttes ud af udrejsecenter. Udlændingeminister mener dog ikke, det vil få flere til at blive i landet.

Mattias Tesfaye afviser, at aftalen om at flytte børn ud af Udrejsecenter Sjælsmark vil få en betydning for, hvor mange der rejser hjem. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

Senest til april næste år kan 220 afviste asylansøger-børn og deres forældre gå gennem porten til udrejsecenter Sjælsmark og vinke farvel. Til den tid skal de i stedet bo på et endnu ikke fastlagt udrejsecenter, hvor børnene kan komme i vuggestue, og forældrene kan lave mad på værelset.

Det er hovedpointerne i den aftale, som De Radikale, SF og Enhedslisten har presset regeringen til at indgå, og som har været en del af det såkaldte forståelsespapir siden regeringsdannelsen.

Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) afviser, at det vil betyde, at færre afviste asylansøgere rejser hjem.

- Jeg tror ikke, der kommer til at være flere, der rejser ud. Men jeg tror heller ikke, der kommer til at være færre, der rejser ud. Det er noget helt andet, der skal til der, siger han.

Vuggestuer, madlavning og fritidsklub

Aftalen betyder foruden vuggestuepladser og hjemmelavet mad, at de større børn kan se frem til et tilbud om at komme i fritidsklub med ”pædagogisk kvalitet”. Kriminalforsorgen skal ikke drive det nye center, og der skal ikke være et hegn, der omkredser det, lyder det i aftalen.

Ifølge udlændingeministeren skal det nye udrejsecenter i det hele taget indrettes på en måde, ”som skærmer børnene noget mere.”

Mattias Tesfaye, hvorfor skal børnene stadig bo på et udrejsecenter?

- Det er rigtigt, at de stadig skal bo på et udrejsecenter. Det er ikke en lejlighed på 2. sal, en arbejdstilladelse og en tilværelse i Danmark, fordi de har fået afslagasyl. De har ikke brug for beskyttelse.

Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

I vil gerne have flere til at forlade Danmark. Hvordan hænger det sammen med, at de stadig får lov til at blive her under bedre forhold?

- Vi kan konstatere, at det ikke virker at lave en så trøstesløs hverdag som overhovedet muligt, så nu laver vi et nyt udrejsecenter, som passer bedre på børnene.

Regeringen varsler udlændingestramninger til januar

Men hvordan får man det, for nu giver I dem bedre forhold?

- Når vi rammer januar, så vil regeringen præsentere en række initiativer, som skal få flere til at rejse hjem.

- Jeg tror på, at man godt kan skærme børnene noget bedre. Det afgørende her er, at forældrene ikke får nogen ide om, at man kan få en tilværelse i Danmark, at der ikke er nogen fremtid her, og at næste skridt er Kastrup Lufthavn.

Dine støttepartier har sagt, at du har siddet på hænderne og været alt for længe om det her. Hvad siger du til den kritik?

- Jeg ved godt, de har været meget utålmodige. For mig har det været vigtigt, at vi gør det her grundigt og får tænkt - ikke bare økonomien - men også de mange praktiske ting ordentligt igennem. Vi skal være helt sikre på, at når vi præsenterer den endelige løsning, så er det også noget, der bliver til noget. Vi har mange at tage hensyn til. Personale, familier, kommuner og mange andre.

Røde Kors har fremlagt en rapport om trivslen blandt børn på Udrejsecenter Sjælsmark. En række af punkterne i den nye aftale mellem de røde partier bygger på organisationens anbefalinger til at forbedre forholdene for børn af afviste asylansøgere. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Venstre ser gode takter - DF raser

Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Mads Fuglede, tager aftalen med lidt "blandede fornemmelser," siger han.

Venstre støtter aftalens punkter om mere pædagogisk fokus og hævede normeringer, siger han, men:

- Vi synes ikke, der er nogen grund til at flytte fra Sjælsmark. Vi vil gerne se på at få løftet forholdene for børnene, men vi synes ikke, de skal ud derfra.

Tesfayes aftale med støttepartierne får harske ord med på vejen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der mener, at regeringen nu slækker på den udlændingepolitik, flertallet i Folketinget støtter op om.

- I forhøjer ydelserne til indvandrere og giver afviste asylansøgere forbedrede forhold, så de får endnu mindre grund til at rejse hjem.

- Udlændingepolitikken skrider! skriver DF-formanden på Facebook.