Tesfaye: Kvoteflygtninge er fremtidens asylsystem

Næste år kan der igen komme op mod 500 kvoteflygtninge til Danmark.

Ifølge udlændinge- og integrationsministeren er der så småt ved at være styr på integrationen. Derfor er det også muligt at modtage kvoteflygtninge igen, lyder det.

S-regeringens beslutning om igen at åbne porten for kvoteflygtninge er et led i partiets opgør med det nuværende asylsystem.

Fremover skal FN's kvoteflygtninge være kernen i et nyt system, der skal sætte en stopper for spontane asylansøgere med en farlig bådtur over Middelhavet i bagagen, lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- Vi har ikke lagt skjul på, at vi synes, at den nuværende flygtningepolitik er uretfærdig, siger Tesfaye.

Han henviser blandt andet til, at mange flygtninge betaler menneskesmuglere for at fragte dem op igennem Europa på en farefuld færd. Og at flere af dem transporterer sig igennem lande, som de ellers sikkert kunne opholde sig i.

- Kvoteflygtningesystemet er den måde, vi kan få det under kontrol på. Derfor ønsker vi også at vise, at Danmark bakker op om det system. Det er fremtidens asylsystem. Det er ikke det nuværende, hvor man skal sidde i en båd henover Middelhavet, siger han.

Socialdemokratiet lancerede i februar sidste år et opsigtsvækkende asyludspil, der sender alle spontane asylansøgere til et dansk drevet modtagecenter i et tredjeland i for eksempel Nordafrika. Her skal de opholde sig, mens deres asylsag behandles.

Til gengæld skal der så åbnes for kvoteflygtninge fra FN-lejre, som skal interviewes for at sikre, at de reelt ønsker at bo i Danmark.

Lige præcis dén samlede model er dog fortsat langt fra at kunne realiseres, men de første spæde skridt hen imod et nyt asylsystem blev taget af regeringen tidligere på sommeren.

Her blev FN kontaktet med henblik på, at Danmark i år igen begynder at modtage de allersvageste kvoteflygtninge - en særligt udsat gruppe under betegnelsen "twenty or more". Gruppen har tidligere talt cirka 30 personer om året.

S: Går fremad med integrationen

Men det stopper ikke her, for allerede næste år kan der være op mod 500 kvoteflygtninge flere på vej mod Danmark, som der ellers har været sat en stopper for i de seneste godt fire år.

Integrationen er på vej i så positiv en retning, at der efterhånden er luft i kommunerne til at tage imod nye flygtninge, lyder det fra integrationsministeren.

- Vi kan se, at integrationen stille og roligt går i den rigtige retning. Men vi skal gøre det her forsigtigt, for hvis der igen kommer en stor tilstrømning, skal der være mulighed for at trække i håndbremsen, siger Mattias Tesfaye.

Den håndbremse blev sidste år vedtaget af et flertal bestående af VLAK-regeringen og Socialdemokratiet, og den betyder, at det er udlændinge- og integrationsministeren, der hvert år skal afgøre, om man kan og skal tage kvoteflygtninge - og i givet fald hvor mange.

Beslutningen er ikke lavet om af det nye flertal i Folketinget. Så hvis Danmark eksempelvis oplever en stor stigning i asyltallet som i 2015, hvor der var over 21.000 asylansøgere, kan Mattias Tesfaye vælge at stoppe for modtagelsen af kvoteflygtninge.

Sidste år søgte 3.559 om asyl i Danmark. Per 30. maj 2019 er der kommet 995 asylansøgere til landet.

Afviser beskyldninger om løftebrud

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, har alene på beslutningen om at åbne for de allersvageste kvoteflygtninge beskyldt S-regeringen for at begå løftebrud om den stramme udlændingepolitik, men det afviser Mattias Tesfaye fuldstændig.

- Det her er det modsatte af løftebrud. Vi sagde før valget, at vi ville modtage den her lille særligt behandlingskrævende gruppe kvoteflygtninge. Det er det, vi gør.

Så det er ikke en lempelse af udlændingepolitikken?

- Det her er præcis, som vi har sagt hele tiden. Vi vil tage imod den her lille gruppe af kvoteflygtninge, og så håber vi også, at der vil være mulighed for, hvis asyltilstrømningen til Danmark fortsat er i bund, at begynde at åbne for kvoteflygtninge generelt, siger Mattias Tesfaye.

- Det er meget forventeligt, at Dansk Folkeparti indtager det her standpunkt. De var imod den lovgivning, som vi vedtog sammen med den tidligere regering. Det var faktisk kun den borgerlige regering og Socialdemokratiet, der stemte for den her model, vi har nu, siger udlændingeministeren.

Dansk Folkeparti stemte imod modellen, hvor den til enhver tid siddende udlændingeminister kan åbne eller lukke for kvoteflygtninge, fordi partiet mente, at loven kan føre til, at Danmark tager imod flere kvoteflygtninge end tidligere.

Loven giver nemlig mulighed for at skrue op for antallet i en "helt særlig situation".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk