Tesfaye lovede kompensation til naboer og at flytte de kriminelle: Nu er han klar til at acceptere status quo

Venstre kalder regeringens håndtering 'pinlig' og 'uværdig' efter udrejsecenter-fadæse.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) lagde en klar plan med syv punkter, der skulle løse problemerne på Kærshovedgaard, frem for tre år siden. - Han har siddet på hænderne, siger V. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

For tre år siden havde Socialdemokratiet en yderst bekymret og nærmest forarget udlændingeordfører.

Årsagen var Udrejsecenter Kærshovedgaard og den utryghed, det forårsagede i nabolaget ved Bording mellem Herning og Silkeborg.

- Vi hører, at der er overfald i den lokale Fakta, øget kriminalitet og utryghed over at lade børn og unge gå ude om aftenen.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at vi sidder herinde på Christiansborg og træffer en beslutning, der går så voldsomt ud over et lokalsamfund, og så bare vender ryggen til og lader som ingenting, sagde Mattias Tesfaye.

I dag er han som bekendt udlændinge- og integrationsminister, har foreslået og efterfølgende i går droppet at løse problemet ved at flytte de udviste og tidligere kriminelle udlændinge til et nyt center på Langeland.

- Dermed fortsætter status quo, lød det fra Mattias Tesfaye efter et møde med Folketingets udlændingeordførere i går.

Samme Mattias Tesfaye, som altså for tre år siden var afsender på Socialdemokratiets syvpunkts-plan for Kærshovedgaard - inklusive forslagene om at placere de kriminelle udvisningsdømte udlændinge på et 'afsidesliggende sted' og at give kompensation til naboerne.

- Hvis vi opfører vindmøller, en flyvestation eller anlægger motorvej, så sørger vi for, at de mennesker, der bor tæt på, bliver kompenseret. Vi synes, det er rimeligt, at man gør det samme, når man har placeret et udrejsecenter, hvor der opholder sig en masse kriminelle udlændinge, sagde udlændingeordfører Mattias Tesfaye i 2018.

'Det her er pinligt'

Tre år senere og ovenpå en ugelang farce om regeringens længe ventede beslutning tager borgmester Ib Lauritsen (V) fra Ikast-Brande Kommune sig til hovedet.

- En regering må have styr på sit parlamentariske grundlag, og når den har det, gennemfører den den politik, den gerne vil, siger han.

Han kalder det pinligt, at regeringen ikke havde afstemt med sine støttepartier, at flytte de udvisningsdømte til Langeland, inden det blev annonceret på et pressemøde.

- At man vender den om og siger, at blå blok har et problem, fordi de stemmer imod noget, regeringen ikke selv kan finde flertal for. Det er altså ikke rigtigt, siger Ib Lauritsen.

Kærshovedgaard og de kriminelle udlændinge, der blandt andre opholder sig her på tålt ophold, har været voldsomt diskuteret i mange år. For nu lader det til, at de skal blive der. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Formelt er placeringen af et udrejsecenter en administrativ beslutning, som Mattias Tesfaye egenhændigt kan træffe. I det forståelsespapir, der for to somre siden gjorde blandt andre ham til minister, er Socialdemokratiet og støttepartierne blot enige om at 'iværksætte en undersøgelse af', hvor de kriminelle udvisningsdømte skal placeres.

Holmegaard på Langeland, der ellers er købt og betalt, blev først problematisk, da SF meldte sig klar til at pålægge regeringen at finde en anden løsning end øen, hvor partiets eneste borgmester huserer.

Med SF og alle de blå partier imod sig og uden klar støtte fra Enhedslisten eller Radikale Venstre, stod socialdemokraterne ret alene med deres løsningsforslag.

Det ærgrer statsminister Mette Frederiksen (S).

- Når flertallet er, som det er, kan vi ikke komme videre med idéen om Langeland, lyder det fra statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var egentlig troppet op til pressemøde om regeringens plan for grønnere byer, men hun blev mødt med lige så mange spørgsmål til placeringen af et nyt udrejsecenter. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

- Det betyder jo, at der er et udrejsecenter, som fungerer, og hvis ikke Folketinget vil være med, så må vi se på, hvordan vi får skærmet lokalsamfundet dér endnu bedre af, siger Mette Frederiksen.

'Regeringen har siddet på hænderne i to år'

Om det betyder indfrielse af løftet om kompensation, er for tidligt at svare på ifølge statsministeren

Men sådan en håndtering - oveni det tumultariske forløb den seneste uge - er under al kritik, mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Ansvaret ligger helt entydigt hos regeringen, siger han.

- Man har siddet på hænderne i to år, efter at vi havde en løsning, der var flertal for, mens vi var i regering. Så har man foreslået en helt ubrugelig løsning, og man har ikke engang gjort sig den ulejlighed at sikre sig, at man havde flertal for sin politik. Nu ruller man det tilbage og sætter sig med armene over kors. Det synes jeg ikke er en en regering værdigt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han henviser til den ubeboede ø Lindholm i Stege Bugt, som VLAK-regeringen satte penge af til at omdanne til udrejsecenter.

Adspurgt hvad der helt konkret er i vejen med den løsning, lyder det i dag fra statsminister Mette Frederiksen:

- Der var jo et helt lokalsamfund, som var mindst lige så kede af det, som de var på Langeland.

I stand til at træffe en beslutning?

Tilbage i Ikast-Brande Kommune mener borgmester Ib Lauritsen ikke, at skortningen af planerne om at lave et center på Langeland gør det til en holdbar løsning at lade de kriminelle udvisningsdømte blive på Kærshovedgaard, der også huser afviste asylansøgere.

- Det betyder jo ikke, at der ikke er andre muligheder eller findes en bruttoliste. Den må man tage frem, og så må man kigge på det i et forhandlingslokale, siger han.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har både lagt vejen forbi Bagenkop og Bording for at tale med de lokale om placeringen af et nyt udrejsecenter i de seneste dage. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Scanpix)

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen er enig med sin partifælle.

- Det er bred politisk enighed, om at de 130 kriminelle udlændinge skal være et andet sted, og det med at sige, at der så kommer et tilskud er som at behandle et åbent benbrud med et plaster. Det er jo ikke en løsning, siger han.

Begge kigger de i retning af Mattias Tesfaye. Men efter at have stoppet arbejdet med at lave Holmegaard på Langeland til et asylcenter, virker udlændinge- og integrationsministeren ikke ivrig efter at komme i gang med at finde en ny placering.

- Det er regeringens holdning, at vi burde flytte dem, der er dømt til udvisning væk fra det center, der ligger i Midtjylland. Men det kræver jo, at man er i stand til at træffe en beslutning om at flytte dem et andet sted hen, siger han og fortsætter:

- Der må jeg bare konstatere, at dansk politik ikke er dér. Vi er selv i regeringen klar til at træffe beslutningen og stå til ansvar for den - også overfor de borgere, der bliver berørt af det. Men vi er ikke klar til at tromle hen over et flertal i Folketinget, siger Mattias Tesfaye.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk