I løbet af sine første fem måneder på Christiansborg har Theresa Scavenius oplevet en mobbe-kultur, hvor kolleger banker hinanden så hårdt på plads, at hun frygter for selve folkestyret.
Det fortæller den nyvalgte energi- og klimaordfører fra Alternativet til DR's politiske podcast, Slotsholmen.
Her fortæller hun om en konkret situation fra Klima- og Energiudvalget, hvor hun oplevede de andre politikere om bordet forsøge at udstøde hende socialt, da hun opfordrede til at tage nogle initiativer oven på en ny klimarapport.
- Folk bliver meget sure. De siger i en højrøstet tone, at nu skal jeg stoppe med at tage så mange initiativer. At jeg ikke skal drille dem. At det er flabet af mig at sige, at vi som udvalg skal tage nogle initiativer. Og de siger også, at jeg ikke behøver at sige de ting, når der ikke er kamera på, siger Theresa Scavenius og fortsætter:
- Det svarer jo til, at man går til møde på en almindelig arbejdsplads, hvor man så bliver virkelig socialt udstødt i selve mødelokalet. Det er selvfølgelig enormt ubehageligt.
- Jeg føler, at jeg bliver lidt skældt ud. Det er chokerende, så jeg ender med at gå ned og drikke gin-tonics resten af eftermiddagen med en af mine kollegaer for at debriefe, fordi det var personligt chokerende at opleve den der modstand imod noget, der egentlig burde være ret uskyldigt.
Er sandheden i virkeligheden ikke, at politik er en kontaktsport - det er en benhård kamp om magten, en helt naturlig armlægning, som du bare taber nogle gange?
- Jo, politik er selvfølgelig noget andet end en almindelig arbejdsplads. Men jeg synes, der må være en forventning til, at vi tager udgangspunkt i den samme virkelighed og i øvrigt opfører os ordentligt og lytter til hinandens argumenter, siger Theresa Scavenius.
Hun advarer mod, at Folketinget ellers bliver reduceret til "en ceremoniel institution på linje med Kongehuset", hvor man "leger demokrati i flotte mødelokaler".
- Ministerierne får lov til at sætte tonen og linjen, og folketingsmedlemmerne skal halse efter og har faktisk ikke mulighed for at lave den kontrol af regeringen, som vores demokrati baserer sig på.
- Hvis man så forsøger at italesætte det, så bliver man mødt med et meget stort pres mod mig som person og os som parti, fordi det simpelthen ikke er meningen, at man skal afsløre det her politiske teater, siger Theresa Scavenius.
Vil have en demokratisk Metoo-kampagne
Theresa Scavenius opfordrer sine politiker-kolleger til at deltage i en slags "demokratisk "metoo-kampagne", hvor de inspireret af den oprindelige metoo-kampagne deler egne oplevelser med mobning og hårdt pres på Slotsholmen.
- Stå frem med jeres personlige historier. Så kunne vi få løsnet op, siger hun.
Den nyvalgte alternativist vil også tage sagen op med Folketingets formand, Venstre-politikeren Søren Gade.
- Det bliver en formand nødt til at forholde sig til – og måske sende nogle ledere på coaching-forløb. Hvis det her var en virksomhed, var der jo rigtig mange, der var blevet fyret. For sådan her arbejder man ikke på en moderne arbejdsplads.
Har du sagt det direkte til nogle af de politikere, du mener har voksen-mobbet og givet dig voksen-skæld-ud?
- Ikke direkte, nej.
Hvorfor ikke?
- Det er nok fordi, jeg er blevet lidt skræmt af situationen. Jeg synes faktisk, det er rigtig hårdt og ubehageligt. Så nej, jeg har ikke taget det direkte med dem.
Men er det ikke der, det starter?
- Jo, jeg kunne godt invitere på en kop kaffe. Det har jeg faktisk også i en anden sammenhæng inviteret nogle af dem på. Men de har så ikke altid tid. Og de er ikke særligt venligt stemt over for mig. Det handler heller ikke om mig - og at jeg skal sidde og tude - eller om de enkelte personer, men om den systematiske kultur.
Pilen peger også mod Alternativet selv
Kulturen i dit eget parti - Alternativet - er også tidligere blevet kritiseret. Mobbekultur og topstyring var ord, der gik igen. Selvom I fra start har slået jer op på “ny politisk kultur”. Peger pilen ikke lige så meget indad på dig selv og dit parti?
- Jo, vi står da bestemt ikke som nogen helgen. Vi er da også stærkt udfordret – især som et nyt parti, der har haft masser af børnesygdomme. Men vi arbejder med det og forsøger at skabe diskussioner om det, siger Theresa Scavenius.
- Heldigvis står vi et helt nyt sted i dag. Det handler om at lære af sine fejl og være åben om det.
Da Theresa Scavenius i 2020 stillede op som kandidat til formandsposten i Alternativet, blev hun også selv af 12 partifæller fra sin egen kreds anklaget for at mangle empati og ydmyghed.
Ifølge Jyllands-Posten lød anklagen mod hende på et internt partiforum:
"Du fik trådt mange af de aktive medlemmer over tæerne i valgkampen, og vi har ikke oplevet nogen vilje til at rede trådene ud bagefter".
Det lyder ikke som om, du selv går af vejen for en hård debat?
- Jeg undveg faktisk debatten, fordi jeg synes, den var for hård, og jeg kunne ikke overskue det. Jeg synes, anklagerne var urimelige, siger Theresa Scavenius.
I forlængelse af kritikken fra dine partifæller sagde du til DR, at du ikke ville diskutere "følelser, personkarakteristik og personangreb, jeg diskuterer kun politik". Er det så ikke lidt underligt, at du nu selv åbner for en debat om personangreb?
- Jeg gør det jo ikke ved at udstille enkelte personer. Det handler om at forstå kulturen herinde. Og hvad den har af konsekvenser for vores demokrati. At diskutere hvorvidt én person er empatisk eller ej er ikke en relevant offentlig diskussion.
Du kan lytte til hele interviewet med Theresa Scavenius i DR's politiske podcast, Slotsholmen: