Thorning: Adgangskrav til erhvervsskoler

Adgangskrav til erhvervsskolerne skal sikre mod massivt frafald, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Jeg ved ikke, hvorfor det er endt så galt. Jeg tror, at vi i mange år ikke har haft tilstrækkelig bevågenhed med erhvervsskolerne, siger Helle Thorning-Schmidt (Foto: © Jens nøRgaard Larsen /Scanpix)

Et af efterårets store politiske forhandlinger er en reform af erhvervsuddannelserne. For første gang melder Socialdemokraterne, at der skal være adgangskrav til erhvervsuddannelser. Færre og færre unge søger nemlig en erhvervsuddannelse og op mod halvdelen af de unge, som starter, falder fra.

- Jeg ved ikke, hvorfor det er endt så galt. Jeg tror, at vi i mange år ikke har haft tilstrækkelig bevågenhed på området, siger Helle Thorning-Schmidt.

Socialdemokratiet åbner derfor nu for muligheden for, at man skal have minimumkarakterer eller andet, der skal sikre, at eleverne kan følge med på uddannelsen.

- Mange af dem som falder fra kan måske ikke læse, skrive eller regne tilstrækkeligt til at kunne klare en uddannelse. Vi har ikke lagt os fast på, hvad adgangskravene skal være, men det vil fremgå, når vi fremlægger reformen, siger hun.

Tidligere afvist forslag

De borgerlige partier har tidligere i en alliance med både Dansk Arbejdsgiverforening og LO gået ind for adgangskrav til skolerne, men det har regeringen førhen afvist.

Men senere på efteråret vil statsminister Helle Thorning-Schmidt altså nu alligevel gøre brug af adgangskrav i en storstilet reform af landets erhvervsuddannelser, der slås med lav prestige, ringe søgning, tårnhøjt frafald og mangel på praktikpladser.

- Det er store udfordringer, vi står overfor, men der skal ske noget på det her område, siger hun.