Thorning afviser millionrabat fra EU

EU har for første gang nogensinde tilbudt Danmark en rabat på det danske EU-medlemskab.

(Foto: PASCAL LAUENER © Scanpix)

EU har for første gang nogensinde tilbudt Danmark en rabat på det danske EU-medlemskab på flere hundrede millioner kroner. Det erfarer politiken.dk.

Men statsministeren har ifølge politiken.dk's kilder takket nej til tilbuddet fra EU-præsident Herman Van Rompuy. Helle Thorning-Schmidt (S) holder fast i sit krav om en rabat på en milliard kroner om året.

- Vi fik i weekenden et tilbud fra Van Rompuy om en rabat, men det lå nogle hundrede millioner kroner lavere end den milliard, vi har bedt om. Derfor har vi sagt nej, siger en kilde tæt på regeringen til politiken.dk, der fra kilder i EU-Kommissionen har fået oplyst, at der arbejdes på en rabat til Danmark.

Danmark skal have rabat

- Fornemmelsen er, at det nu er uundgåeligt, at Danmark skal have en rabat. Men at den lige så uundgåeligt må blive lavere end det, Danmark beder om, siger en kilde i kommissionen.

Van Rompuy skal have et budgetforslag klar til topmødestarten torsdag eftermiddag.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fastslog efter et møde i Europaudvalget onsdag morgen, at Danmark foreløbig står ret alene med kravet om rabat på en milliard kroner.

Rabat er ikke sikret

- Vi er meget alene med den holdning, at Danmark skal have en rabat på indtægtssiden. Ingen lande støtter os helhjertet, selvom nogle lande forstår vores holdning, siger statsministeren.

Hun advarer samtidig mod at tro, at den danske rabat er sikret på forhånd.

- Det er ikke sådan, at rabatten er hjemme. Langt fra, og hvis man tror det, har man ikke forstået den opgave, der venter de kommende dage, siger hun.

Hendes udtalelse er dog en smule i modstrid med en melding fra den hollandske udenrigsminister, Frans Timmermans, der, overfor Morgenavisen Jyllands-Posten, har meldt klart ud, at landet støtter Danmark i kampen om at få rabat.

Ritzau

FacebookTwitter