Thorning: Flygtninge skal i arbejde for at få kontanthjælp

Regeringen vil ændre på vilkårene for flygtninge og indvandrere, der er på kontanthjælp.

Statsministeren mener, at integrationsindsatsen indtil nu er slået fejl, og at der derfor er brug for at tage nye metoder i brug. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Flygtninge og indvandrere, der er på kontanthjælp, skal arbejde mere for ydelsen.

Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt i nytårstalen.

- Jeg vil ændre vilkårene for flygtninge og indvandrere, der er på kontanthjælp. De skal arbejde mere for ydelsen, og det skal helst være på en arbejdsplads.

- For målet er at få et rigtigt job. I første omgang skal de nye vilkår gælde i to år, siger statsministeren.

Som eksempel nævner Helle Thorning-Schmidt, at "der er strande, hvor der skal ryddes op og daginstitutioner, hvor sandkassen eller gyngen skal repareres".

Ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup, kommer der et integrationsudspil fra regeringen i februar.

- Måske har de manglet viljen

Statsministeren mener, at integrationsindsatsen indtil nu er slået fejl, og at der derfor er brug for at tage nye metoder i brug.

- Alt for mange er på kontanthjæp. Vi skal undgå fortidens fejl. Flygtninge skal ikke gøres til klienter. Hvis du kommer til Danmark skal du arbejde, lære sproget og ud blandt danske kolleger og opleve, hvordan vi gør tingene her i Danmark, siger Thorning.

De nye flygtninge, der kommer til Danmark, skal arbejde uanset, hvor længe de skal være i landet, lyder det fra statsministeren.

- Og hvorfor stoppe her? Hvad med dem, der har været her i fem eller ti år, og stadig ikke forsørger sig selv? Måske har de manglet viljen, måske er der ikke blevet stillet krav til dem, eller de har ikke fået chancen. Den skal de have nu, siger Helle Thorning-Schmidt.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, mener, at det giver god mening, at flygtninge og indvandrere skal arbejde for deres kontanthjælp.

- Hvis man skal sikre integration, så skal folk i arbejde. Men det skal være mere konkret, siger hun.

V vil indføre lavere ydelse

I december kom det frem, at de borgerlige vil indføre en markant lavere ydelse til flygtninge, end de får i dag, hvis de får regeringsmagten efter næste valg.

Venstre fik fuld opbakning i blå blok til den del af deres nye integrationsudspil, hvor partiet foreslår, at flygtninge og familiesammenførte skal ned på SU-niveau, som er på knap 5.900 kroner om måneden.

Til sammenligning får de i dag kontanthjælp, som for en enlig er på cirka 10.700 kroner.

Socialdemokraterne afviste tanken om at genindføre de såkaldte fattigdomsydelser, som den nuværende regering afskaffede.

FacebookTwitter