Thorning fortryder isolation i sort tårn

Statsminister Helle Thorning-Schmidt ville gerne have brugt tiden i "det sorte tårn" bedre efter valgsejren.

Helle Thorning fortryder isolationen i det sorte tårn (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Tænk, hvis man fik lov til frit at vælge noget fra den evigt voksende bunke med bommerter, som man uden videre måtte gøre om.

En drøm for de fleste, men for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er der faktisk ikke det helt store, som hun efter 100 dage på posten ville gøre anderledes, hvis hun fik chancen.

Trods et historisk dyk i meningsmålingerne, adskillige beskyldninger om brudte valgløfter og manglende visioner - for slet ikke at tale om en række personsager fra regeringens egne geledder - er Helle Thorning-Schmidt kun klar til at sluge en enkelt fortrydelsespille:

Den manglende kontakt til omverdenen, da Socialdemokraterne, SF og De Radikale efter valgsejren i september sad i det såkaldte "sorte tårn" - Hotel Crowne Plaza på Amager - og talte sig til rette om regeringsgrundlaget.

- Man må jo nok lære, at det er lang tid at trække sig tilbage fra politik i 14 dage. Og der skulle vi tydeligere have sagt, at selvfølgelig er det et kompromis, vi sidder og laver, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

- Ikke fordi, det er noget nyt i dansk politik. Det er det så langt fra, men jeg kunne godt have tænkt mig, at jeg havde sagt det tydeligere, da vi sad der i 14 dage, erkender statsministeren, der dog understreger, at hun ikke ser det som "nogen stor fejl".

Til gengæld afviser hun at have begået fodfejl i forbindelse med de mange beskyldninger om løftebrud:

Spørgsmål: Der har været efterlyst en undskyldning for løftebruddene. Får vi nogensinde det?

- Jamen, der er intet at undskylde for. Vi har ført Danmark ind på et nyt spor. Vi har taget de rigtige beslutninger både økonomisk og værdimæssigt, og det var det, som alle tre partier sagde i valgkampen, at vi ville gøre, siger Helle Thorning-Schmidt.